Tapír jihoamerický

Tapirus terrestris

Výskyt: Amazonský prales
Délka těla: 1,7-2,5 m
Hmotnost: 110-250 kg
Březost: 400 dnů
Počet mláďat: 1 ks
Délka života: 25-30 let
Potrava: Listy, pupeny, výhonky, plody
velikost písma:  A A A
12.05.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1242 zobrazení     1 komentář

Tapír jihoamerický má štětinatou šedou srst a krátkou, zježenou hřívu na krku. Krk a hruď bývají světlejší. Je dobrý plavec a často se potápí, aby unikl šelmám, jako jsou pumy nebo jaguáři. Mláďata všech tapírů se rodí skvrnitá nebo pruhovaná, takže jsou mezi sluncem prozářenou vegetací téměř neviditelná. Mláďata tapírů vypadají jako mláďata divokých prasat.

Tapír jihoamerický dosahuje délky těla 1,7-2,5 metru, délky ocasu 6-10 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 110-250 kilogramů.

Obývá amazonský prales východně od And v rozmezí od Venezuely, Kolumbie a Guyanu na severu, po Brazílii, Argentinu na jihu a Bolívii, Peru a Ekvádor na západě. Od roku 2002 je v Červeném seznamu ohrožených druhů IUCN z důvodu lovu a ztráty přirozeného biotopu označen jako zranitelný (Vulnerable), i přesto je stále nejhojnější ze čtyř druhů tapírů. Samci jsou vysoce agresivní a se samicí se sdružují jen na pár dnů v období páření. Samice rodí asi po 400 denní březosti jedno mládě vážící 4 - 7 kilogramů.

S matkou zůstává nejméně rok. Ve volné přírodě se tapír jihoamerický dožívá přibližně 25-30 let.

V České republice tapíra jihoamerického chová Zoologická zahrada Praha, Zlín, Jihlava, Brno a Ústí nad Labem.
 

Tapír jihoamerickýNázvy ve světě

Anglicky: South American Tapir, Francouzsky: Tapir D'Amérique, Chorvatsky: Južnoamerički nizinski tapir, Maďarsky: Síkföldi tapír, Německy: Flachlandtapir, Rumunsky: Tapirul american, Slovensky: Tapír juhoamerický, Španělsky: Tapir Brasileño

Foto: http://atlasanatomiaamazonia.uab.cat

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.

01.01.2016, 21:07
Jednoho chová i ZOO Děčín