Tapír středoamerický

Tapirus bairdii

Výskyt: Jižní Mexiko až sever Jižní Ameriky
Délka těla: 1,9-2 m
Hmotnost: 240-400 kg
Březost: 390-400 dnů
Počet mláďat: 1 ks
Potrava: Býložravec
velikost písma:  A A A
10.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     907 zobrazení     0 komentářů

Největší americký tapír má tmavohnědou srst se světle šedými nebo krémovými lícemi a krkem s bíle třásnitýma ušima. S mláďaty se tapír středoamerický dorozumívá hvizdy, ostatní dospělé jimi varuje a odhání ze svého území.

Délky těla dosahuje tapír středoamerický 1,9-2 metry, délky ocasu 7-10 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 240-400 kilogramů.

Tapír středoamerický obývá ve volné přírodě jižní Mexiko až sever Jižní Ameriky; kde se vyskytuje v lesích, bažinách a močálech.

Je býložravý, živí se pupeny a listy stromů a keřů a spadaným ovocem. Vyhledává vlhká místa, obývá mokřady a bažiny a mangrovové porosty, dále žije v tropickém deštném lese, monzunové opadavé lesy, mlžné lesy a pasmo až do nadmořské výšky 3600 metrů nad mořem.

Tapír středoamerický žije samotářským způsobem života, ostatní jedince před vstupem do svého teritoria varuje ostrými hvizdy. Březost trvá asi 390-400 dní a samice rodí jedno mládě, které váží 5-8 kg a s matkou zůstává dva roky.

Tapírovití (Tapiridae) je čeleď lichokopytníků zahrnující jen jeden žijící rod, tapír (Tapirus), a asi 14 vymřelých rodů. V tomto rodě jsou 4 žijící druhy býložravých zvířat, žijící v tropických oblastech Asie a Jižní Ameriky. V třetihorách byli daleko více rozšíření a žili i ve střední Evropě.
 

Tapír středoamerickýNázvy ve světě

Anglicky: Baird's Tapir, Francouzsky: Tapir De Baird, Německy: Mittelamerikanischer Tapir, Slovensky: Tapír stredoamerický, Španělsky: Tapir Centroamericano

Foto: http://natureworld.ru

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.