Tapír horský

Tapirus pinchaque

Výskyt: Severozápadní část Jižní Ameriky
Délka těla: 1,8 m
Hmotnost: 150-220 kg
Počet mláďat: 1 ks
Potrava: Býložravec
velikost písma:  A A A
16.05.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1609 zobrazení     0 komentářů

Tento nejmenší z tapírů je nejzuřivější. Tapír horský má hustou, vlnatou, až černou srst, bílé třásně na pyscích a na špičkách zaoblených uší. Ve dne se skrývá v lesních houštinách, pase se v noci za svítání a za soumraku, nejraději na zakrslých stromech a keřích. Je významným distributorem semen lesních dřevin a bylin, které roznáší se svým trusem.

Tapír horský dosahuje délky těla 1,8 metru, délky ocasu 3-5 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 150-220 kilogramů.

Tapír horský je býložravec a přežvýkavec. Přes den hledá stín pod porostem keřů a menších stromů, za potravou vyráží až navečer. Jsou to samotářská zvířata (až na matky s mláďaty). Tapír horský se vyskytuje na severozápadě Jižní Ameriky. Jeho trus obsahuje mnoho nepoškozených semen, tím tapíři pomáhají v rozšiřování rostlinstva a tudíž i při regeneraci lesa.

Tapír horský je obětí lovu pro maso a také pověr, slouží lidové medicíně. V zajetí se poprvé rozmnožil teprve v roce 1977.

Tapírovití (Tapiridae) je čeleď lichokopytníků zahrnující jen jeden žijící rod, tapír (Tapirus), a asi 14 vymřelých rodů. V tomto rodě jsou 4 žijící druhy býložravých zvířat, žijící v tropických oblastech Asie a Jižní Ameriky. V třetihorách byli daleko více rozšíření a žili i ve střední Evropě.
 

Tapír horskýNázvy ve světě

Anglicky: Mountain Tapir, Francouzsky: Tapir Des Andes, Německy: Bergtapir, Slovensky: Tapír horský, Španělsky: Tapir Andino

Foto: http://petkaria.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.