Babirusa

Babyrousa babyrussa

Výskyt: Asie
Délka těla: 80-110 cm
Hmotnost: 40-100 kg
Březost: 28-42 dnů
Počet mláďat: 1-2 ks
Potrava: Všežravec
velikost písma:  A A A
16.02.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     788 zobrazení     0 komentářů

Babirusa je šedé nebo hnědé, téměř lysé tělo nesou dlouhé, tenké nohy. Samec babirusy je neobyčejný tím, že mu nápadné horní špičáky (kly) prorůstají čenichem a zakřivují se směrem k obličeji. Mohou být až 30 centimetrů dlouhé, ostré a neustále dorůstají. Špičáky z dolní čelisti samci využívají k boji a brousí je třením o horní špičáky nebo kmeny stromů. Samice a mláďata vytvářejí skupiny zhruba po osmi jedincích. Babirusa je dobrý plavec a někdy dokáže překonat i úzké průlivy v oceánu a dostat se na břehy ostrovů. Zvláštnosti dospělých samců kabarů je břišní žláza vyměšující hnědou, voskovitou, nahořklou, pronikavě štiplavou látku pižmo, kterou si značkují v období říje své území.

Babirusa dosahuje délky těla 80 centimetrů až 1,1 metru, délka ocasu je 27-32 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 40-100 kilogramů.

Babirusa obývá Celebes a okolní ostrovy; konkrétně navštěvuje deštné pralesy a pobřeží.
 

Foto: http://www.pbase.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.