Nyala nížinná

Tragelaphus angasii

Výskyt: Afrika
Délka těla: 1,3-2 m
Hmotnost: 55-140 kg
Březost: 7 měsíců
Počet mláďat: 1-2 ks
Potrava: Zelené části rostlin, plody
velikost písma:  A A A
16.12.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     496 zobrazení     0 komentářů

Samec nyaly je mnohem větší než samice, má černošedou srst s naznačenými pruhy, mohutnou hřívu a krátké rohy. Samice rohy nemá a stejně jako mláďata je červenohnědá s bílými pruhy a bílým V mezi očima. Tělo je z boku zploštělé, klínovité, pro lepší pohyb mezi vegetací. Nyaly jsou aktivní ráno a večer, kdy se pasou a okusují větvičky, často se stavějíce na zadní, aby dosáhly výše. Samice s mláďaty tvoří malé tlupy, staří samci jsou samotáři.

Nyala nížinná dosahuje délky těla 1,3-2 metry, ocas je pak dlouhý dalších 35-55 centimetrů, hmotnost kolísá v rozmezí 55-140 kilogramů.

Nyala nížinná obývá ve volné přírodě jižní Afriku; konkrétně se tento druh vyskytuje v hustém křoví poblíž vody.

Nyala se může množit po celý rok. Nejvíce mláďat se však rodí v létě nebo na počátku podzimu. V období rozmnožování samci nahrbují své hřbety a chlupy na něm, čímž se snaží odradit svého protivníka; pokud tento varovný signál nepomůže, často dochází k nebezpečným soubojům, které mohou končit i smrtelným zraněním. Samicím se dvoří po dobu dvou dní a vyčkávají, pokud povolí spáření či nikoliv. Po zhruba 7 měsíční březosti rodí jedno, velice vzácně dvě mláďata, která po narození váží průměrně 5 kg. Stejně jako u většiny druhů antilop jsou i mláďata tohoto druhu první dny života (zhruba 18 dnů) skryta ve vysoké vegetaci, kde je chodívá samice pravidelně kojit. Samice své matky opouštějí až v době, kdy se jim narodí vlastní mládě; samci ve věku, kdy dospějí pohlavní dospělosti.
 

Nyala nížinnáNázvy ve světě

Anglicky: Lowland Nyala, Holandsky: Nyala, Německy: Tieflandnyala

Foto: http://www.biodiversityexplorer.org

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.