Lesoň

Tragelaphus scriptus

Výskyt: Afrika
Délka těla: 1-1,5 m
Hmotnost: 25-80 kg
Březost: 6 měsíců
Počet mláďat: 1 ks
Délka života: Až 12 let
velikost písma:  A A A
16.12.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     518 zobrazení     0 komentářů

Lesoň je nejmenší druh svého rodu, známý jako bušbok, vytváří několik poddruhů. Spásá hlavně byliny a bobovité rostliny. Samec je jednobarevný, tmavohnědý nebo černý, s bílou kresbou na krku, vzácně na těle.

Podle této kresby se rozlišují poddruhy. Samice se zdržují více v křoví a jsou světle plavé nebo červenavé, zejména u lesních forem. Lesoňové vypadají jako malé sitatungy, ale samci mají kratší rohy.

Lesoň dosahuje délky těla 1-1,5 metru, délka ocasu je 20-25 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 25-80 kilogramů.

Domovinou je subsaharská Afrika kromě suchých jihozápadních oblastí; obývá lesy a křoviny v blízkosti vod.

Lesoň je jednou z nejběžnějších antilop.

Během období páření se samci hrbí, protahují a předvádějí se před samicemi, přičemž hrají velkou roli jejich bílé skvrny na těle. Mezi samci vládne přísná hierarchie a nejvyšší postavení má nejstarší samec. Poté, co po 6 měsíční březosti samice porodí jediné mládě, očistí ho a placentu sežere. Mládě je pečlivě skryto ve vysoké vegetaci a matka, která ho chodí pravidelně kojit, pojídá jeho trus, čímž zabraňuje prozrazení úkrytu podle zápachu. Pouta mezi matkou a mládětem bývají u tohoto druhu velice silná, což potvrzuje i fakt, že si samice se svým mládětem často hraje. Mládě svou matku opouští zhruba ve věku čtyř měsíců. V přírodě se může lesoň dožít až 12 let.
 

LesoňNázvy ve světě

Anglicky: Bushbuck, Francouzsky: Guib harnaché, Německy: Buschbock, Slovensky: Kudu krovinný, Swahilsky: Mbawala

Foto: http://www.biodiversityexplorer.org

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.