Nilgau

Boselaphus tragocamelus

Výskyt: Asie
Délka těla: 1,8-2,1 m
Hmotnost: 300 kg
Březost: 243–247 dnů
Potrava: Tráva, listy, plody
velikost písma:  A A A
16.12.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     699 zobrazení     0 komentářů

Samci jsou šedí, samice plavé. Jsou to mohutná zvířata s krátkou tuhou srstí a hřívou na šíji, samci mají krátké růžky. Jsou ostražitá, hbitá a rychlá. Den tráví nilgau pastvou s krátkými intervaly spánku. Žijí ve stádech oddělených podle pohlaví.

Nilgau dosahuje délky těla 1,8 až 2,1 metru, délka ocasu je 45—55 centimetrů, hmotnost může dosahovat u dospělých jedinců až 300 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je Indie a východní Pákistán; konkrétně obývá nilgau lesy, křoviny a pláně.

Samci bojují o teritoria a o přístup k samicím (ve skupině bývá 2–10 samic) tak, že pokleknou proti sobě a útočí pak na sebe rohy. K rozmnožování dochází po celý rok, ale většina mláďat se rodí v červnu až říjnu. Březost trvá v rozmezí 243–247 dní.

Nilgau (Boselaphus tragocamelus) se nazývá také antilopa nilgau nebo nilgau pestrý. Dříve se řadil rod nilgau (Boselaphus) do podčeledi lesoni (Tragelapinae). Moderní taxonomie již tuto podčeleď neuznává a všechny její příslušníky řadí do podčeledi tuři (Bovinae). Je to tur s poměrně malou hlavou a předníma nohama delšíma než zadní.

Nilgau můžete najít v České republice v pár zoologických zahradách. ZOO Ústí nad Labem a Plzeňské Zoo, kde jsou v Indickém pavilonu.
 

Foto: http://photo.net/

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.