Chocholatka schovávavá

Sylvicapra grimmia

Výskyt: Afrika
Délka těla: 70-120 cm
Hmotnost: 11-26 kg
Březost: 3-7,5 měsíců
Počet mláďat: 1 ks
Potrava: Listy, plody, květy
velikost písma:  A A A
10.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     919 zobrazení     0 komentářů

Tuto úhlednou antilopku pojmenoval český cestovatel dr. Emil Holub podle zvyku ukrývat se v husté vegetaci. Chocholatka schovávavá má chocholku na čele, tmavý nosní pruh, špičaté uši, červenožlutý hřbet a bělavou spodinu. Samice je obvykle větší a těžší než samec, ten má zato ostré růžky, dlouhé asi 11 centimetrů. Chocholatka schovávavá se pase v noci na listech, plodech a květech, vyhledává hlízy, požírá hmyz, žáby, ptáky, drobné savce a dokonce zdechliny. Dlouhou dobu se obejde bez vody a v době dešťů vůbec nepije, protože jí stačí tekutiny z plodů, které často sbírá pod stromy, na nichž hospodaří opice. Často se staví na zadní nohy, aby dosáhla na potravu. Je to úspěšný druh díky schopnosti přizpůsobit se nejrůznějšímu prostředí i typu potravy.

Délky těla dosahuje 70 centimetrů až 1,2 metru, délka ocasu je pak 7-20 centimetrů, hmotnost kolísá v rozmezí 11-26 kilogramů.

Chocholatka schovávavá obývá Afriku na jih od Sahary včetně Etiopie; konkrétně navštěvuje savany a kopcovité oblasti. Nevyhýbá se ani lidským sídlům.

Většinu roku žijí chocholatky schovávavé samostatně. Samci, kteří obývají otevřené oblasti, kde mají lepší rozhled, jsou vysoce územní, svá teritoria si značí pomocí pachů a pokud do teritoria vnikne cizí samec, dochází k prudkým zápasům. Samice preferuje spíše lokality s hustým vegetačním porostem, kde se může lépe před svými predátory, které tvoří převážně kočkovité šelmy, lépe skrýt. Díky vysoké přizpůsobivosti co se týče území, patří chocholatka schovávavá k nejrozšířenějším africkým antilopám.

Stejně jako mnoho afrických antilop se i chocholatka schovávavá může rozmnožovat po celý rok, kdy je dostatek potravy. Samice rodí jediné mládě po tří až sedm a půl měsíční březosti. Několik prvních dnů je skryto ve vegetaci, kde ho matka chodívá kojit.

Chocholatka schovávaváNázvy ve světě

Anglicky: Common Duiker, Francouzsky: Céphalophe de Grimm, Holandsky: Gewone duiker, Německy: Kronenducker, Polsky: Grym, Rusky: Кустарниковый дукер, Slovensky: Chocholatka schovávavá, Swahilsky: Nsya, Španělsky: Duiker común

Foto: http://www.heidrich-foto.de

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.