Přímorožec šavlorohý

Oryx dammah

Výskyt: Severní Afrika
Délka těla: 1,5-2,4 m
Hmotnost: 130-210 kg
Březost: 8-9 měsíců
Počet mláďat: 1 ks
Délka života: Až 15 let
Potrava: Tráva, seno
velikost písma:  A A A
16.07.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     910 zobrazení     0 komentářů

Tato světle tříslová antilopa má hnědou skvrnu na čele, na nose a kolem očí a rezavý krk a hruď. Obě pohlaví mají dlouhé rohy, které se zakřivují dozadu v širokém oblouku. Přímorožec šavlorohý má mnoho společných znaků s oryxy a také přežívá v pouštních oblastech. Díky širokým kopytům se přes svou nemalou váhu neboří do písku. Přímorožec šavlorohý se živí travinami, bobovitými rostlina-mi, výhonky akácií, sukulenty a plody, které vyhledává časně zrána, večer nebo za měsíčních nocí. Ve dne odpočívá ve stínu. Smíšená stáda putují na velké vzdálenosti za potravou. V době říje spolu samci zuřivě bojují a předvádějí i používají své rohy.

Přímorožec šavlorohý dosahuje délky těla 1,5-2,4 metru, ocasu 50-80 centimetrů, hmotnost se pohybuje u dospělých zvířat v rozmezí 130-210 kilogramů.

Původně se přímorožec šavlorohý vyskytoval v severní Africe, dnes bohužel pouze v Čadu; obývá suché kamenité pláně.

Pro trofeje byl přímorožec šavlorohý téměř vyhuben, proto byla založena rezervace v severním Čadu a v Tunisku, kam byl přímorožec dovezen roku 1991. Založení další se plánuje.

V období rozmnožování spolu samci agresivně bojují o samice, přičemž využívají svých ostrých a dlouhých rohů. Dvoření je u tohoto druhu výjimečnou podívanou. Samec a samice se k sobě postaví opačným směrem a začnou kolem sebe kruhovitě běhat, přičemž samec vyčkává na samiččino svolení spářit se s ní. Pokud samice není pohlavně dospělá (pohlavní dospělosti dosahuje ve věku 2 let) a nějaký samec se jí začne dvořit, většinou začne utíkat v opačném směru než je tomu zvykem, čímž dá samcovi jasně najevo, že se pářit nemůže.

Samice se těsně před porodem, což je zhruba v osmém až devátém měsíci březosti, odpojí od stáda a o samotě a v klidu porodí jediné mládě, které po narození váží průměrně 9 až 15 kg. Samice se pár hodin poté vrací ke stádu a mládě odstavuje již ve věku 14 týdnů. V zajetí se může přímorožec šavlorohý dožít i více než 15 let.
 

Přímorožec šavlorohýNázvy ve světě

Anglicky: Scimitar-horned Oryx, Francouzsky: Oryx algazelle, Chorvatsky: Sabljorogi oriks, Německy: Säbelantilope, Rusky: Сахарский орикс, Slovensky: Oryx šabľorohý, Španělsky: Orix cimitarra

Foto: http://www.treknature.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.