Ďábel mořský

Lophius piscatorius

Výskyt: Severní Atlantik
Délka těla: Až 2 m
Potrava: Drobné menší ryby
velikost písma:  A A A
17.02.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2841 zobrazení     0 komentářů

Ďábel mořský neboli mořský ďas žije v rozsáhlém území. V severním Atlantiku se vyskytuje od Barentsova moře, přes Středozemní moře až po Černé moře, či od Norska až po Senegal. Nejčastěji obývá hloubky mezi 20 až 1000 metrů.

Dorůstá v dospělosti délky až dva metry. Většinou však bývá o něco menší. Vyšší hranice dosahují samice, které bývají větší než samci. Na hlavě a na přední části těla má mořský ďas jednotlivé volné ploutvové paprsky, z nichž přední má na konci listovitý přívěsek. Ďábel mořský se zdržuje převážně na mořském dně, obvykle bývá zahrabán v bahně, kde je dokonale maskován s okolním prostředím. Jen jeho „ostny“ vyčnívají a chvílemi se pohybují a lákají tím jako na návnadu různé druhy ryb.

Kořistí se nejčastěji stávají menší rybky, po kterých ďas rychle vystartuje, pakliže se nachází dostatečně blízko. Mimo drobných rybek požírá i korýše a hlavonožce (kteří tvoří nejspíše jen doplněk stravy).

Jedná se o velmi dravou rybu, která často i při ulovení v síti požírá drobné menší rybičky.

Tření ďábla se odbývá ve velkých hloubkách, 1 až 2 kilometry. Jikry stoupají k povrchu hladiny a vylíhlý potěr je bizarních tvarů. Ďábla rybáři hojně loví. Maso této podivuhodné ryby má výtečnou chuť.

Ďábel mořskýNázvy ve světě

Anglicky: Angler, Německy: Seeteufel, Španělsky: Rape común

Foto: http://www.biopix.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.