Aktuálně: 5 143 inzerátů172 451 diskuzních příspěvků17 716 uživatelů

Evropská krátkosrstá kočka

European Cat

Evropská krátkosrstá kočka

European Cat

Evropská krátkosrstá kočka

  • Původ: Evropa
  • Skupina plemen: III. Krátkosrsté a somálské kočky
  • Hmotnost: 3,5-7 kg
Evropská krátkosrstá kočka
Kam se řadí?

Evropská krátkosrstá kočka

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Feliformia - kočkotvární
  • Nadčeleď: Feloidea
  • Čeleď: Felidae - kočkovití
  • Podčeleď: Felinae - malé kočky
  • Rod: Felis - kočka
Ing. Zbyněk Pokorný 13.12.2013, 14:25
9 861 4 minuty čtení

Historie a původ

Evropské krátkosrsté kočky vykazují svou tělesnou konstitucí i mnohotvárností barev a kreseb všechny charakteristické znaky běžné kočky domácí. Oproti normálnímu domácímu mazlíčkovi však vlastní rodokmen. Až na minimální rozdíly je tato kočka identická s britskou a americkou krátkosrstou kočkou. Pro laika jsou tyto rozdíly téměř nepostřehnutelné. Teprve na začátku 80 let 20. Století byla evropská krátkosrstá kočka uznána jako plemeno. Má poměrně silné tělo s plným širokým hrudníkem, relativně krátké a silné končetiny, kulaté tlapky a tlustý, středně dlouhý ocas se silným kořenem a zakulaceným koncem.

Velikost a stavba těla

Hlava evropské krátkosrsté kočky je kulatá, s plnými tvářemi a výraznou bradou. Nos je krátký, široký a rovný. Malé, na špičkách zakulacené uši stojí daleko od sebe a jsou na vnější straně bohatě osrstěné. Velké a kulaté oči jsou od sebe daleko posazené a jejich barva se mění podle odstínu srsti.

Srst

Srst musí být krátká, hustá a silná. Dlouhá a prachová srst je příčinou špatného hodnocení na výstavách ušlechtilých koček.

Barevné varianty

Jednobarevné evropské krátkosrsté kočky existují v bílé, černé, čokoládové, lila, krémové a modré (viz. kartouzské kočky). Srst by měla být pokud možno jednotně zbarvená až ke kořínkům. U variety chocolate je povoleno stínování a bílé znaky. U mladých zvířat se častá kresba tabby lety ztrácí. U dospělých jednobarevných evropských krátkosrstých koček je kresba tabby považována za chybu.

Bílé

Bílá evropská krátkosrstá kočka může mít modré, oranžové nebo jinak zbarvené oči. Nosní zrcátko a bříška tlapek jsou růžová.

Ostatní jednobarevné

U ostatních jednobarevných koček jsou oči měděné, oranžové nebo zlatavé, nosní zrcátko a tlapky odpovídají barvě srsti.

Dvoubarevné

Dvoubarevné evropské krátkosrsté kočky mají jednobarevné, výrazně ohraničené skvrny. Jedna třetina až maximálně polovina srsti musí být bílá. U kočky želvovinové se barva srsti skládá ze směsi černé a sytě a bledě červené. Barvy musí být vzájemně jasně ohraničeny. Bílé skvrny jsou považovány za chybu. Povolena je pouze krátká, úzká skvrna na obličeji.

Kočky s kresbou tabby

U evropské krátkosrsté kočky s klasickou kresbou tabby musí být kresba výrazně ohraničena a na čele by měla znázorňovat typické „M“. Nad tímto „M“ probíhá přes hlavu několik linek až po kresbu na zádech. Podíváme-li se na ně shora, vypadají jako obrys motýla. Od tohoto „motýla“ vede uzavřená linie přes hřbet až po ocas.

Tečkované

Stejnou kresbu na hlavě má i tečkovaná evropská krátkosrstá kočka. Na těle a na nohou má kresba sestávat z mnoha oválných, kulatých nebo růžicovitých teček, které jsou od sebe jasně odděleny. Stříbřitě žíhané kočky i kočky s černými tečkami nebo černým tippingem mají na rozdíl od ostatních evropských krátkosrstých koček zelené a oříškově hnědé oči. U evropských krátkosrstých koček s tippingem musí být podsada co nejbělejší. Barevný tipping na zádech, hlavě, uších a ocase by měl být rovnoměrně rozdělen a měl by dosahovat třpytivého efektu. Barva nosního zrcátka a bříšek tlapek se musí shodovat se srstí. Tečkované kočky s kresbou tabby nemají šanci dosáhnout stupně vítězů. Totéž platí pro kouřovou kočku (smoke), jejíž podsada je stříbrná.

Charakter a temperament

Charakter evropské krátkosrsté kočky je stejně rozdílný jako u běžné kočky domácí. Jako většina krátkosrstých koček je temperamentní a hravá. Čím světlejší má srst, tím citlivěji reaguje.

Názvy ve světě

Evropská krátkosrstá kočka

Anglicky: European Shorthair, Německy: Europäisch Kurzhaar

Mohlo by vás také zajímat

Kolie krátkosrstáKrátkonožka evropskáSomálská kočkaPerská kočkaSiamská kočkaKočka colourpointBirma – posvátná kočkaTurecká kočka vanOrientální krátkosrstá kočkaBalineská kočka

Podělte se s námi o názor na tento text →