Aktuálně: 5 052 inzerátů173 457 diskuzních příspěvků17 743 uživatelů

Plemeno Cigája

Plemeno Cigája

Plemeno Cigája

  • Původ: Balkánský poloostrov
  • Hmotnost: 45-75 kg
  • Zkratka: C
Plemeno Cigája
Kam se řadí?

Plemeno Cigája

Taxonomie

  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Caprinae - kozy a ovce
  • Rod: Ovis - ovce
  • Druh: Ovis orientalis - ovce kruhorohá
  • Forma: Ovis orientalis aries - ovce domácí
Ing. Zbyněk Pokorný 30.01.2014, 13:00
7 516 2 minuty čtení

Charakteristika

Polojemnovlnné plemeno, středního tělesného rámce s trojstrannou užitkovostí (maso, mléko, vlna). Cigája se odvozuje od dlouhoocasých ovcí typu archara, stejně jako merinová plemena. Pochází z Balkánského poloostrova a patří k nejstarším kulturním plemenům. Ovce jsou většinou bezrohé, u beranů se rohy vyskytují vzácně. Hlava ovcí je černá, nosní linie u beranů má mírný klábonos. Uši středně dlouhé, široké a velmi pohyblivé. Jsou porostlé tmavě zbarvenou krycí srstí. Sliznice na mulci, jazyku a očích je tmavé barvy. Krk středně dlouhý, rovný a vysoko nasazený. Hřbet rovný středně široký, který přechází v dosti skloněnou záď. Hrudník poměrně úzký, ale dlouhý. Nohy jsou středně dlouhé, suché, dobře stavěné. Paznehty černé, kůže tmavě růžová, výjimečně tmavá. Vemeno je široce nasazené, struky dlouhé. Ovce se vyznačují temperamentem, dobrou chodivostí, nedostatečným osvalením hřbetu a kýty. Živá hmotnost bahnic 45-50 kg, beranů 60-75 kg. Jehňata se rodí se šedou nebo tmavě hnědou vlnou, v pozdějším jehněčím věku přechází v barvu bílou, sortiment C-CD (29,1-35,0 µ). Narození černí jedinci zůstanou stále tmavými. K nežádoucím vlastnostem patří výskyt černých vlasů v rounu. Plemenným znakem je i výrazná asezonost říje. Plemeno cigája je vhodné pro košárování, velmi odolné vůči nepříznivým klimatickým podmínkám, hodí se zejména do horských oblastí. Pro své všestranné užitkové vlastnosti je cigája mimořádně vhodná pro meziplemenné křížení k produkci jehňat na výkrm. Plemeno vyhovuje především salašnickému způsobu chovu. Mléko kvalitní, vhodné k výrobě brynzy a ovčích sýrů. Jatečná zralost jehňat ve výkrmu se dostavuje v živé hmotnosti cca 30 kg, u kříženců s masnými plemeny nad 35 kg.

Užitkovost plemene

Plodnost na obahněnou ovci 140-150%, živá hmotnost jehňat ve 100 dnech věku 27-32 kg, denní přírůstek v odchovu a výkrmu 220-250g, dojivost za laktaci 120-150l mléka. Roční stříž potní vlny bahnic 3,0-3,5 kg, beranů 4,0-5,5 kg, výtěžnost 55-65 %.

Názvy ve světě

Plemeno Cigája

Anglicky: Tsigai, Polsky: Cygaj, Slovensky: Cigájka

Mohlo by vás také zajímat

Plemeno PiemontesePlemeno Blonde d'AquitainePlemeno Masný simentálPlemeno skotu FleckviehPlemeno CharollaisPlemeno HampshirePlemeno Clun ForestPlemeno MerinolandschafPlemeno Žírné merinoPlemeno Valaška

Foto: http://www.vilagbiztonsag.hu

Text: http://schok.cz/

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podělte se s námi o názor na tento text →