Mravenec příživný

Anergates atratulus

Výskyt: Evropa
Velikost: Až 5 mm
Potrava: Dravec
velikost písma:  A A A
24.01.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     356 zobrazení     0 komentářů

Mravenec příživný je jeden z našich nejmenších mravenců. Žlutavé nebo hnědožluté dělnice mají ceté tělo pokryté jemnými chloupky. Hla­va a zadeček jsou tečkované, ale lesklé. Dělnice měří 1,5-3 mm, samička je mnohem větší, měří 6-6,5 mm. Je černohnědá, velmi lesklá a colé tělo má silná chlupaté. Křídla mají hnědý nádech. Černý sameček je Iesklý a měří 4-4,8 mm.

Mravenec příživný není skutečným hnízdním parazitem. Žije v hnízdech větších mravenců z rodů Formica nebo Lasius, zejména u těch druhů, které si budují hnízda pod hluboko zasazenými kame­ny. Mezi chodbami hostitelského mraveniště si maličcí příživníci vytvářejí spleť úzkých chodbiček, kde žije je­jich samička a kde vychovávají plod. Slídí v hnízdě svého hostitele a kradou vajíčka a mladé larvy pro potra­vu. Kromě toho vyhledávají na kořenech rostlin žijící mšice.

Mravenec příživný je velmi útočný a troufá si napadnout i velké hostitelské dálnice. Má žihadlo a citelně bodá i člověka. Samičky a samečkové se rojí od srpna až do záři, kdy je můžeme za slunných dnů zastihnout na rostlinách. Mravenec příživný žije od jižní Anglie a Špa­nělska po Ural a od Itálie do Skandinávie. Je poměmě teplomilný, proto ho u nás nejčastěji zastihneme v kra­sových oblastech. Má mnoho příbuzných v tropech, kde jsou pro svou útočnost a citelné bodání proslulí ja­ko „ohniví mravenci.

Foto: www.flickr.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.