Mravenec bezkřídlý

Výskyt: Evropa
Velikost: 2,3-2,5 mm
Potrava: Dravec
velikost písma:  A A A
23.01.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     329 zobrazení     0 komentářů

Mravenec bezkřídlý je parazitický druh, který je svým způsobem života tak silně pozměněn, že vůbec nemá dělnice. Samice je čer­nohnědá se žlutýma nohama a kusadly přeměněnými v jednoduchý srpovitý útvar, čelní štítek je hluboce vy­krojený.

Tykadla mají jen 10-11 článků. Velké oči jsou po straně hlavy, na temeni má tři jednoduchá očka. Mladé samičky mají zadeček úzký, se dvěma podél­nými rýhami, u oplozených samiček se zvětšuje do té méř kulovitého tvaru. Mezi jednotlivými články prosví­tají žluté blanité spoje. Samička měří asi 2,5 mm. Sa­meček je také bezkřídlý, světle šedý a má zakrnělá kusadla. Zadeček je stočen pod tělo a na konci má nápadné kopulační orgány. Sameček je štíhlý a měří 2,3 mm.

Mravenec bezkřídlý parazituje u mravence drnového a blízce pří­buzných druhů. Oplozená samička vyhledává hnízda hostitelů a nechá se „adoptovat". Mravenci drnoví se pak o její vajíčka pečlivě starají a vychovají další gene­raci cizopasníků.

Mravenec bezkřídlý je poměrné vzácný. Na počátku tohoto století byl tento druh zjištěn na teplých místech v pražském okolí. Poměrně hojně se vyskytuje v Polsku na pobřeží Baltu nebo v Anglii u kanálu La Manche. Jeho rozšíření však sahá od Špa­nělska až do středních oblastí Sibiře a od severní Itá­lie do jižního Švédská. Vyskytuje se také v Severní Americe. Vyhledávání samiček je obtížné. Samičky jsou málo pohyblivé a hnízdo prakticky neopouštějí, je­jich hostitelé jsou pak velmi bojovní a hnízdo zuřivě brání dokonce žihadly.

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.