Amazoňan císařský

Amazona imperialis

Výskyt: Ostrov Dominica, Malé Antily.
Velikost: 45 cm
Hmotnost: 700-900 g
Počet vajec: 2 ks
Potrava: Směs semen, spousty ovoce a zeleniny, zelené krmení
velikost písma:  A A A
06.09.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     33967 zobrazení     0 komentářů

Samec má hlavu (mimo límce a příuší) tmavě purpurově hnědokarmínovou s variabilně zelenomodrým a na špici černým zbarvením, příuší červenohnědé, líce hnědokarmínové se světle černými lemy, prsa a břicho purpurové s tmavším černým lemováním, boky a holenní peří zelené, na okrajích zelenomodré. Spodní strana ocasní krovky olivově zelené, lemované na špici zelenomodře zlášť, záda, kostřec a vrchní krovky ocasní zelené, lemované světle černým zbarvením. Křídla zelená, okraj křídla červený, křídelní zrcátko tmavě hnědočervené (na vnějších letkách loketních), letky ruční fialově modré, u kořene zelené, na špici hnědé, letky loketní zelené, směrem ke špici fialově modré, spodní krovky křídelní zelené, zakončené modře, spodní strana letek je zelená. Ocasní péra má tmavě červenohnědá, na konci zelenomodrá, střední a krajní ocasní péra u kořene zelená. Zobák je šedavě rohový, duhovka žlutá až oranžově červená, běhák šedý.

Samice je zbarvena stejně jako samec.

Mláďata mají záhlaví, týl a zadní část krku zelené, zadní líce se zeleným odstínem, duhovku hnědou.

Rozšíření

Ostrov Dominica, Malé Antily.

Život v přírodě

Amazoňan císařský, dříve nazývaný amazoňan královský, je největším druhem svého rodu. V roce 1821 byl poprvé popsán, ale dlouho se nevědělo, kde je rozšířen. P. R. Bernard uvedl, že amazoňan císařský žije v nepřístupných pahorkatinách v centru ostrova. V té době byl tak vzácný, že se podařilo zjistit 1 - 2 exempláře za rok. Vlastnil ho jedině guvernér. Bernard žil na ostrově Dominica delší dobu a nepodařilo se mu ho spatřit. Uviděl ho teprve tehdy, až slíbit vysokou odměnu domorodému lovci. O rok později získal jednoho živého ptáka, kterého importoval do londýnské zoologické zahrady.

Sopečný ostrov Dominica v Karibském moři je hustě zarostlý a nepřístupný. Pahorkatiny uprostřed ostrova jsou zarostlé různými plazivými rostlinami, kapradím a jinou vegetací. Ze stromů převládají palmy. V některých oblastech jsou dešťové srážky 7,5 m za rok při průměrné teplotě asi 32°C. Za těchto vlhkých a teplých podmínek roste vegetace neuvěřitelně rychle. V tomto prostředí amazoňané císařští žijí a je nesnadné se k nim dostat. Byla podniknutá jedna ornitologická výprava do centra ostrova. Vzal s sebou staršího domorodého lovce, který neproniknutelný prales musel často prosekávat mačetou. Nejprve zjistili vzácné amazoňany červenokrké a teprve později zaslechli hlas amazoňanů císařských. Ptáci kroužili ve značné výšce, podobně jako orli. Druhý pár spatřili na velkém stromě, kde okusovali jakési plané červené plody, velikosti jablka, jejichž chuť byla velmi nahořklá. Plod měl hvězdicový tvar, ve zralé stavu praskal a uvnitř se nacházela jádra velikosti hroznů.

Domorodci sdělili, že v roce 1928 se nad ostrovem přehnala strašná vichřice, která ostrov z větší části zpustošila. Bylo zničeno mnoho stromů, na nichž ptáci nalézali obživu a hnízdili. V důsledku těchto změn se objevili v jiných oblastech, kde je však domorodci pronásledovali a stříleli. Za krátký čas ptáci opět migrovali do centra neobydleného ostrova. Amazoňan císařský žije na ostrově Dominica v počtu 150 kusů. Tento druh nápadně mizí nejen v důsledku ubývání hnízdišť, ale proto, že je domorodí lovci odchytávají. Pro mladé domorodé lovce je prý usmrcování těchto amazoňanů jistým projeve zralosti. Také tento druh mohou zachránit okamžitá přísná ochranná opatření a úplný zákaz lovu. Podle domorodců snášejí amazoňani císařští jedno vejce ale není to pravidlem. Amazoňan císařský se zachoval pro dnešní generaci jen díky tomu, že se rozšířil do centra neproniknutelného ostrova. Podle Grahla žije menší počet těchto ptáků v nepřístupných sopečných skalách a pralese na atlantickém pobřeží. V současwné době jej chrání zákon CITES a je zařazen do přílohy I.

Krmení

Amazoňan císařský se krmí ovocem (jablky, banány, pomeranči), zeleninou (mrkví, rajskými jablíčky, okurkami), semeny (kardi, oves, pšenice, konopí, pohanka, proso, lesknice, méně slunečnice, kukuřice, limbové oříšky, burské oříšky), zeleným krmením, piškoty, keksy apod. Podáváme jim i kukuřici v mléčné zralosti, různé ořechy a jinou potravu, kterou podáváme všem amazoňanům rodu Amazona.

Amazoňan císařskýNázvy ve světě

Latinsky: Amazona imperialis, Anglicky: Imperial Amazon, Dánsky: Kejseramazone, Finsky: keisariamatsoni, Francouzsky: Amazone impériale, Holandsky: Keizeramazone, Italsky: Amazzone imperiale, Japonsky: mikadoboushiinko, Japonsky 2: ミカドボウシインコ, Norsky: Keiseramazon, Německy: Kaiseramazone, Polsky: amazonka cesarska, Rusky: Императорский амазон, Slovensky: amazoňan cisársky, Čínsky: 帝王鹦哥, Španělsky: Amazona Imperial, Švédsky: Kungsamazon

Použitá literatura

Čerpáno z literatury Milana Vašíčka

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.