Kajman černý

Melanosuchus niger

Výskyt: Jižní Amerika
Délka: Až 4,5 m
Počet vajec: 10-15 ks
Krmivo: Masožravec
velikost písma:  A A A
07.02.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2860 zobrazení     0 komentářů

Kajman černý se ve volné přírodě vyskytuje v Jižní Americe, konkrétně v Bolívii, Brazílii, Kolumbii, Ekvádoru, Francouzské Guyaně, Guyaně, Peru a Venezuele. V těchto zemích osídluje vždy blízkosti jezer, řek, bažin a vyskytuje se také na zaplavených travnatých pláních.

V dospělosti dorůstá kajman černý od 4 až do 4,5 metru, což z něj dělá největší druh kajmana. Nepotvrzené údaje však hovoří i o délce kolem šesti metrů. Jako jediný z kajmanů drží také nemilý primát - dokáže usmrtit i člověka.

Oproti dřívějšku jsou stavy nižší, ale populace se postupně zotavují. Stavy se odhadují na 25000-50000 jedinců.

Oplození je vnitřní. Jsou vejcorodí. Samice se po nakladení vajec nezdržuje příliš daleko, ale hlídá je jako oko v hlavě. Vejci se často živí varani a tak se mnohokrát stane, že matka prostě nepřiplave rychle a varani natropí mnoho škod. Z 10-15 nakladených vajec přežije cca pouhých 6-7 jedinců. Po vylíhnutí, plavou v okolí matky. Živí se však již sami, a od narození umí plavat. Zhruba do 1 roku života se zdržují v okolí matky.

Kajman černý náleží do řádu krokodýli (Crocodilia). Jsou velmi starým řádem plazů, mezi které patří krokodýli, aligátoři, kajmani a gaviálové, celkem asi 23 recentních druhů. Jde o pozůstatek z prehistorické doby, který dodnes přežívá jako člen čeledi plazů, do které patřili i dinosauři. Je to dravec, který vzbuzuje respekt u lidí i zvířat. Jedná se nejbližší žijící příbuzné ptáků, se kterými společně tvoří klad Archosauři.

Kajman černýNázvy ve světě

Anglicky: Black Caiman, Německy: Mohrenkaiman, Slovensky: Kajman čierny
Ing. Zbyněk Pokorný Ing. Zbyněk Pokorný
Agronom a chovatel

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu. Chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě. Zatím jde o mladé želvy bez určeného pohlaví. V minulosti jsem choval největší skupinu želv čtyřprstých (Testudo horsfieldii) v ČR - 30 ks, které jsem řadu let odchovával. Časem u mě však zvítězila touha přejít na větší druh želv.

Autorem od: 28.02.2013

Foto: cryptozoologie.xf.cz

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.