Gaviál indický

Gavialis gangeticus

Výskyt: Indie
Délka: Až 6 m
Hmotnost: Až 180 kg
Krmivo: Ryby
velikost písma:  A A A
06.02.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1351 zobrazení     0 komentářů

Gaviál indický obývá ve volné přírodě Indii, kde se mu dostalo takové cti, že je považován za posvátné zvíře. Bohužel je kriticky ohrožený, populace je velmi roztříštěná, na mnoha místech vyhubená nebo na pokraji vyhubení. Zprávy z roku 2005/2006 odhadují stavy v přírodě na méně než 200 jedinců.

Gaviál indický se konkrétně vyskytuje, či vyskytovat v Bangladéši a Pakistánu (je zde blízko vyhubení), Bhútán a Barma (pravděpodobně vyhubený), severní Indie, Nepál. Je rozšířený v říčních systémech Brahmaputry (Bhútán, Indie), Indu (Pákistán), Gangy (Indie, Nepál) a Mahanadi (Indie), malá populace je snad ještě v řekách Kaladan a Irrawaddy v Barmě.

Gaviáli indičtí žijí v harémech – samci se obklopují několika samicemi. Samice hloubí v písčitých březích jámu, do níž kladou vejce a poté ji opět pískem zahrnou. Okolo hnízda pak hlídkují až po dobu tří měsíců, než se z vajec vylíhnou mladí gaviáli. Po vylíhnutí se mláďata přemístí do vody a zůstávají zpočátku v péči rodičů, kteří je hlídají, krmí a vozí na zádech nebo na hlavě.

V České republice můžete tento druh také spatřit, chovnou skupinu vlastní ZOO Praha a pyšnit se touto raritou mohou i v jižních Čechách na Krokodýlí farmě v Protivíně. Mimo to jsou chováni pouze v 10 zoologických zahradách ve 4 zemích – USA, Singapur, Srí Lanka, Japonsko.

Gaviál indickýNázvy ve světě

Anglicky: Gavial, Chorvatsky: Indijski gavijal, Německy: Gangesgavial, Rumunsky: Gavial, Slovensky: Gaviál indický
Ing. Zbyněk Pokorný Ing. Zbyněk Pokorný
Agronom a chovatel

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu. Chovám exotické ptactvo: amazoňan oranžovokřídlý, amazoňan žlutolící, aratinga jendaj, papoušek senegalský, alexandr malý, alexandr rudohlavý, křepelky čínské a holoubky diamantové. Tyto druhy se mi daří i odchovávat. Z terarijních zvířat chovám suchozemské želvy čtyřprsté (Testudo horsfieldii), v současnosti už 28 kusů různého stáří. Několik let už se mi daří odchovy. Vysokoškolský titul jsem vystudoval na Mendlově univerzitě v Brně v oboru zaměřeném na rostliny, v tomto oboru jsem také zaměstnán.

Autorem od: 28.02.2013

Foto: calphotos.berkeley.edu

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.