Krokodýl mořský

Crocodylus porosus

Výskyt: Asie a Austrálie
Délka: 5-7 m
Hmotnost: Až 1200 kg
Počet vajec: 25-60 ks
Inkubační doba: 60 dnů
Krmivo: Ryby, želvy, velcí savci
velikost písma:  A A A
05.02.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2657 zobrazení     0 komentářů

Krokodýl mořský, někdy nazýván též krokodýl pobřežní, dosahuje v dospělosti délky těla 5-7 m a hmotnosti těla až 1200 kilogramů. Tato velikost ho řadí na první místo nejen mezi krokodýly, ale je to největší žijící plaz vůbec.

Olivově zelený krokodýl mořský je také jedním z nejsilnějších zvířat planety. Je to jediný druh krokodýla, kterému chybí velké šupiny na velké straně krku.

Vyskytuje se od jižní a jihovýchodní Asie až po Austrálii a jihozápad Tichého oceánu. Může zabít a pozřít člověka (dle údajů ročně usmrtí zhruba 300 lidí). Odhadovaná populace čítá 200000-300000 jedinců, v Austrálii jsou hojní, ale na mnoha místech výskytu jsou na ústupu. Jeho vzácná kůže se využívá pro výrobu luxusních bot a kabelek. Po mase je poptávka především v Asii.

Krokodýl mořský neboli krokodýl pobřežní je pohlavně vyspělý až v pokročilém věku, samice v 10 letech a samci dokonce až v 16 letech života. Samice po páření naklade 25 až 60 kusů vajec, která zahrabe půl metru hluboko do vzdálenosti 100 metrů od břehu nádrže. Na snůšku navrší kupu listí, větví a bahna vysokou téměř metr a v průměru měřící 7 až 9 m. Toto obrovské hnízdo samice hlídá až do vylíhnutí mláďat, ukrytá v louži, kterou si vyhrabe ve vlhké půdě. Mláďata se z vajec zahřívaných tlejícím materiálem líhnou obvykle po dvou měsících (teplota v hnízdě bývá až 32 °C), v nepříznivých podmínkách až po pěti měsících. Matka střeží i vylíhlá mláďata, která měří kolem 25 centimetrů, po několik dní.

Krokodýl mořskýNázvy ve světě

Anglicky: Estuarine Crocodile, Chorvatsky: Morski krokodil, Německy: Leistenkrokodil, Slovensky: Krokodíl morský
Ing. Zbyněk Pokorný Ing. Zbyněk Pokorný
Agronom a chovatel

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu. Chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě. Zatím jde o mladé želvy bez určeného pohlaví. V minulosti jsem choval největší skupinu želv čtyřprstých (Testudo horsfieldii) v ČR - 30 ks, které jsem řadu let odchovával. Časem u mě však zvítězila touha přejít na větší druh želv.

Autorem od: 28.02.2013

Foto: indonesiareptilespartner.blogspot.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.