Tlamovec černoploutvý

Labidochromis caeruleus

Výskyt: Africké jezero Malawi
Délka těla: 8-13 cm
Vhodná teplota: 24-28 °C
Délka života: Až 8 let
Cena: Kolem 50 Kč
Krmivo: Rostlinné
velikost písma:  A A A
16.02.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     6160 zobrazení     0 komentářů

Tlamovec černoploutvý nazývaný někdy také jako tlamovec žlutý žije v Malawi, africkém jezeru. Dorůstá velikosti od 8 do 13 centimetrů a v dobrých podmínkách se může dožít zhruba osmi let. Samice je bledě žlutá, černé pruhy jsou světlé nebo je postrádají, jsou menší a neagresivní, samec je agresivní, větší, vybarvenější a má výrazné černé okraje ploutví a jikerné skvrny, někdy se mu zbarvuje hlava do černa nebo do modra.

Chovná nádrž by měla mít objem aspoň 250 litrů. Tlamovec černoploutvý v ní bude obývat spodní patra. Vodu vyžaduje teplou 24-28 °C s pH 6,5-7,5 a tvrdosti 10-25 °dGH.

Tlamovec černoploutvý vyžaduje rostlinné krmivo, pro lepší růst je dobré také dokrmovat čerstvou zeleninou (rajče, mrkev, salát, špenát) nebo kopřivou.

Ke snášení a oplodňování jiker dochází, tak že sameček se samičkou se točí v kruhu. Samička přitom postupně snáší jikry, sameček je oplodňuje a samička je sbírá do své tlamky.

Tlamovci jsou specifičtí svým dokonalým způsobem péče o potomstvo. Většina jiných akvarijních ryb snese jikry a dále se o ně nestará. Z tohoto velkého počtu jich přežije pouze mizivé procento, ale jelikož jiker je velké množství, tak to k zachování druhu stačí. Tlamovci snesou naopak malé množství jiker (v desítkách), ale starají se o ně až do doby, kdy je potěr schopen samostatného přežití. Procento přežití je tedy vysoké.

Tlamovec černoploutvýNázvy ve světě

Anglicky: Blue Streak Hap, Německy: Dottergelber Malawibarsch
Ing. Zbyněk Pokorný Ing. Zbyněk Pokorný
Agronom a chovatel

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu. Chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě. Zatím jde o mladé želvy bez určeného pohlaví. V minulosti jsem choval největší skupinu želv čtyřprstých (Testudo horsfieldii) v ČR - 30 ks, které jsem řadu let odchovával. Časem u mě však zvítězila touha přejít na větší druh želv.

Autorem od: 28.02.2013

Foto: www.web.forumacvarist.ro

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.