Klokan stromový

Dendrolagus lumholtzi

Výskyt: Severovýchodní Queensland
Délka těla: 80 cm bez ocasu
Hmotnost: 4-10 kg
Březost: 32 dnů
Počet mláďat: 1 ks
Potrava: Listí
velikost písma:  A A A
16.02.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     692 zobrazení     0 komentářů

Klokan stromový je jedním ze šesti druhů stromových klokanů. Tento druh má nápadné světlé pruhy v obličeji. Ve volné přírodě se vyskytuje v deštných lesích severovýchodního Queenslandu.

Stromoví klokani velice zdatně lezou a s nadsázkou by se dalo říci, že nahrazují v Austrálii opice, které tam nežijí. Jsou živorodí a stejně jako jejich ostatní příbuzní jsou výborní skokani. Vzdálenost devět metrů mezi korunami stromů pro ně není žádnou překážkou. Přes všechny tyto schopnosti je poměrně velkým druhem. Dosahuje délky těla až 80 centimetrů a délky ocasu až 90 centimetrů. Hmotnost se pohybuje v rozmezí 4-10 kilogramů.

Samice těchto klokanů je březí pouze 32 dnů. Nově narozený klokánek je velice maličký- neměří ani jeden centimetr! Hned po narození se pomocí drápků vyšplhá do vaku za teplem, bezpečím a také mateřským mlékem. Mládě se osamostatní zhruba po roce jeho života.

Klokan stromový přijímá potravu také na stromech, kde se živí výhradně listím. Samozřejmě umí slézt i na zem, kde se však pohybují pomaleji a méně obratně než ve větvích stromů. Na rozdíl od ostatních druhů klokanů mají dlouhé přední končetiny. V optimálních podmínkách v zajetí se tento druh dožije dvaceti i více let.

Klokan stromovýNázvy ve světě

Anglicky: Lumholtz's Tree-kangaroo, Německy: Lumholtz-Baumkänguru

Foto: www.zoochat.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.