Klokan hbitý

Macropus agilis

Výskyt: Severní Austrálie
Délka těla: 60-85 cm bez ocasu
Hmotnost: 9-27 kg
Březost: 30 dnů
Počet mláďat: 1 ks
Potrava: Býložravec
velikost písma:  A A A
16.02.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     520 zobrazení     0 komentářů

Klokan hbitý je poměrně štíhlý, středně velký druh klokana. Rozlišit od jiných druhů jej lze díky červenohnědé horní části těla, zřetelně kontrastující se světlou spodní částí. V dospělosti dorůstá tento klokan délky těla od 60 do 85 centimetrů. Hmotnost je v rámci druhu značně rozdílná, pohybuje se od 9 až do 27 kilogramů.

Ve volné přírodě se klokan hbitý vyskytuje v tropické severní Austrálii, od severního Queenslendu až po sever Západní Austrálie. Nevyskytuje se však příliš daleko do suchých oblastí vnitrozemí, je typickým obyvatelem tropických stromových savan a travnatých biomů se stromovým porostem. Setkáme se s ním také v jižní části Nové Guineje.

Klokan hbitý se velice rád zdržuje v blízkosti řek. Březost trvá jeden měsíc, pak přijde na svět malinké, holé a slepé mládě. S vypětím všech sil se embryo přesune do vaku matky. Zůstává tam sedm až osm měsíců a i po jeho opuštění ještě několik měsíců slouží jako útočiště.

Klokan hbitý náleží do čeledi klokanovití (Macropodidae) jsou druhá největší čeleď vačnatců (po vačicovitých) s 54 druhy v 11 rodech. Nezahrnuje však klokánkovité, kteří mají samostatnou čeleď, přestože se velmi klokanovitým podobají.

Klokan hbitýNázvy ve světě

Anglicky: Agile Wallaby, Chorvatsky: Pustinjski valabi, Německy: Flinkwallaby, Slovensky: Kengura svižná

Foto: http://mkalty.org/

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.