Klokan pralesní

Dendrolagus bennettianus

Výskyt: Austrálie
Délka těla: 50-65 cm bez ocasu
Hmotnost: 5-13 kg
Počet mláďat: 1 ks
Potrava: Listí
velikost písma:  A A A
16.02.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     386 zobrazení     0 komentářů

Klokan pralesní žije v horských i nížinných tropických deštných pralesích jižního Cooktownu v Queenslandu v Austrálii severně od řeky Daintree na ploše jen 3500 km². Vypadá podobně jako všichni stromoví klokani. Má podsaditou postavu. Chybí mu však světlá páska na přední části hlavy, kterou má jeho příbuzný klokan stromový.

V dospělosti dosahuje klokan pralesní délky těla 50-65 centimetrů a hmotnosti 5-13 kilogramů.

Je těžké si představit, jak klokani mohou šplhat po stromech, neboť ocas nepoužívají k přidržování, nýbrž pouze k balancování. Nejlépe odpovídá srovnání s jihoamerickými lenochody, i když stromoví klokani nejsou tolik pomalí.

Klokan pralesní náleží do čeledi klokanovití (Macropodidae) jsou druhá největší čeleď vačnatců (po vačicovitých) s 54 druhy v 11 rodech. Nezahrnuje však klokánkovité, kteří mají samostatnou čeleď, přestože se velmi klokanovitým podobají. Jedná se o středně velké až velké vačnatce (patří sem i největší druhy žijících vačnatců) s prodlouženými zadními končetinami, které u pozemních druhů slouží ke skákavému pohybu. U stromových druhů není prodloužení zadních končetin tak výrazné. Většina druhů je výhradně býložravých. Klokani jsou endemité, kteří žijí v Austrálii a Tasmánii, Nové Guineji a na přilehlých ostrovech. K rychlému pohybu používá většina klokanů skákání snožmo. Ve vysokých rychlostech až okolo 50 km/h nechávají ocas ve vzduchu a udržují s ním jen směr a rovnováhu, zatímco při pomalejších rychlostech na zem kladou zadní končetiny i s ocasem.

Klokan pralesníNázvy ve světě

Anglicky: Bennett's Tree-kangaroo, Německy: Bennett-Baumkänguru

Foto: museumvictoria.com.au

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.