Nosatčík obecný

Protapion apricans

Délka: 3 -3,5 mm
Hostitelská rostlina: Jetel
Nepřátelé: Střevlíci, drabčíci, parazitické houby
velikost písma:  A A A
16.02.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1801 zobrazení     0 komentářů

Výskyt a význam

Nosatčík obecný se vyskytuje převážně na jeteli.

Popis

Dospělý brouk je černý, lesklý ve veli­kosti 3 -3,5 milimetru, se žlutavýma nohama. Larva je rohlíčkovitě prohnutá, beznohá, bílá s tmavou hlavou o velikosti 2-3 milimetry.

Příznaky poškození

Brouci vykusují otvory v listech a poško­zují výhonky, larvy vyžírají základy seme­níků. Napadená květenství jsou menší.

Způsob života

Přezimují dospělci pod různými úkryty jako například pod rostlinnými zbytky, pod keři atd. V jarním období přelétává nosatčík obecný na porosty k úživnému žíru. Samičky kladou vajíčka do nerozkvetlých strboulů jetele, larvy se kuklí v květu. Škodí dospělci, ale především larvy. Každý rok se vyvinou 1-2 generace. Podobným způsobem škodí a podobný způsob života má i nosatčík jetelový (Protapion trifolii), a nosatčík nažloutlý (Protapion fulvipes).

Ochrana

Přirození nepřátelé

Mezi hlavní přirozené nepřátele tohoto druhu patří střevlíci, drabčíci, parazitické houby (Beauveria spp.), ptáci.

Indikace ošetření

Ošetření proti tomuto škůdci se provádí převážně u semenných porostů, kde pří nasazování zele­ných hlávek druhé seče bylo pomocí smýká­ní zjištěno 150 a více imag v sérii 3 x 25 smyků.

Nosatčík obecnýNázvy ve světě

Chorvatsky: Djetelinski cvjetar, Německy: Dunkels Kleespitzmäuschen, Slovensky: Nosánik obyčajný
Ing. Zbyněk Pokorný Ing. Zbyněk Pokorný
Agronom a chovatel

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu. Chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě. Zatím jde o mladé želvy bez určeného pohlaví. V minulosti jsem choval největší skupinu želv čtyřprstých (Testudo horsfieldii) v ČR - 30 ks, které jsem řadu let odchovával. Časem u mě však zvítězila touha přejít na větší druh želv.

Autorem od: 28.02.2013

Foto: barry.fotopage.ru

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.