Obaleč hrachový

Cydia nigricana

Rozpětí křídel: 13-17 mm
Hostitelské rostliny: Hrách, hrachor, peluška a vikev
Nepřátelé: Lumci, lumčíci, entomofágní parazitické houby
velikost písma:  A A A
16.02.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1350 zobrazení     0 komentářů

Výskyt a význam

Obaleč hrachový osídluje hrách, hrachor, pelušku a vikev.

Popis

Dospělec je šedohnědě zbarvený motýl s lesklými proužky a tmavší kresbou na 1. páru křídel. Velikost je 13-17 mm (rozpětí křídel). Housenka je žlutobílá s hnědou hlavou, velikost 7-10 mm.

Příznaky poškození

Housenky minují v listech. Později se zavrtávají do lusků, kde okusem poško­zují semena. V lusku je trus housenek a řídké předivo. Může snížit výnos až o 30 %.

Způsob života

Přezimuje housenka v kokonu v půdě. Dospělci nalétávají na porosty v období května až června v období květu hrachu. Vajíčka jsou jednotlivě kladena na listy. Housenky po ukončení žíru opouštějí lusk, zahrabávají se do půdy, kde tvoří zápředek. Larva se kuklí na jaře v koko­nu. Škodí pouze housenky. Každý rok se vyvine obaleč hrachový jednu generaci.

Ochrana

Přirození nepřátelé - lumci, lumčíci, entomofágní parazitické houby.

Indikace ošetření

Ošetření porostu se provádí na základě náletu do feromonových lapáků a to 10 dnů od posledního dne letové aktivity v intervalu hodnocení, ve kterém bylo zaznamenáno kritické množství obaleče. Ošetření se neprovádí v plné zralosti ani ve fázi zelených lusků. Pokud nálety obaleče nad hranicí kritického počtu pokračují i v dalších dnech, ošetření porostu se po 10-14 dnech opakuje. Kritický počet je závislý na celkové výmě­ře napadeného porostu, v případě osiva hrachu se pohybuje od 4 (při rozloze 1 ha) do 25 imag (při výměře 14-20 ha) v průměru na 1 den letové aktivity.

Obaleč hrachovýNázvy ve světě

Anglicky: Pea Moth, Finsky: Hernekääriäinen, Chorvatsky: Graškov savijač, Norsky: Erteglansvikler, Švédsky: Ärtvecklare
Ing. Zbyněk Pokorný Ing. Zbyněk Pokorný
Agronom a chovatel

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu. Chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě. Zatím jde o mladé želvy bez určeného pohlaví. V minulosti jsem choval největší skupinu želv čtyřprstých (Testudo horsfieldii) v ČR - 30 ks, které jsem řadu let odchovával. Časem u mě však zvítězila touha přejít na větší druh želv.

Autorem od: 28.02.2013

Foto: uahost.uantwerpen.be

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.