Chobotnice pižmová

Eledone moschata

Výskyt: Středozemní moře
Potrava: Ryby, korýši, měkkýši
velikost písma:  A A A
17.02.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     796 zobrazení     0 komentářů

Chobotnice pižmová je hojná pobřežní chobotnice, vděčí za své jméno antickému přírodopisci Aristotelovi. Je totiž rozšířena zejména ve Středozemním moři a už od starověku je oblíbenou ko­řistí rybářů, Aristoteles si povšiml, že tato vyhledávaná pochoutka zaživa páchne pižmem. Od příbuzné cho­botnice pobřežní (Octopus vulgaris) se chobotnice pižmová pozná na první pohled podle jedné řady přísavek na spodní straně ra­men. Většina chobotnic má přísavky ve dvou nebo i ví­ce řadách.

Chobotnice pižmová je malá, v rozpětí ne­má ani celý metr. Její ramena jsou jen 35 - 40 cm dlou­há. Žije na skalnatém dně, kde se po většinu času ukrývá v dutinách skal. Kořist loví z úkrytu. Živí se ryb­kami, korýši, ostnokožci i měkkýši. Krunýře a ulity svých obětí shromažďuje kolem vchodu do svého dou­pěte. Má zřejmě smysl pro krásu, protože si sem při­náší i lesklé předměty, vypálené žárovky nebo bílé ka­mínky.

Chobotnice pižmová žije samotářsky, pouze v době páření se dvoji­ce nakrátko setkávají. Potom samička naklade vajíčka na strop svého úkrytu, zabarikáduje se a opatruje své potomstvo až do vylíhnutí. Potom hyne vyčerpáním. Osminozí hlavonožci mají na rozdíl od loděnek, sépií nebo spiruí schránky zcela zakrnělé. Uchovaly se jen dvě malé vápenité destičky uvnitř těla.

Chobotnice pižmováNázvy ve světě

Anglicky: Musky Octopus, Francouzsky: Elédone musquée, Chorvatsky: Muzgavac, Italsky: Moscardino, Španělsky: Pulpo almizclado

Foto: www.mondomarino.net

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.