Blatnice skvrnitá

Pelobates fuscus

Výskyt: Evropa, Asie
Velikost: 7-8 cm
Počet vajíček: 1000-3500 ks
Krmivo: Bezobratlí, především slimáci a žížaly
velikost písma:  A A A
23.02.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     3089 zobrazení     0 komentářů

Blatnice skvrnitá patři do zvláštní čeledi blatnicovitých a je jejím jediným představitelem u nás snadno ji poznáme podle hladké kůže (tím se výrazně liší od ropuch), kolmé zornice a silného česnekového zápachu. Podle toho se jí dříve říkalo blatnice česneková. Také vajíčka se dobře rozeznají — jsou nepravidelně uspořádána v silném rosolovitém provazci, širokém 10 až 15 mm.

Pulci mají dýchací otvor na levém boku a řitní otvor ve střední rovině břicha. Jsou olivově zelení a dorů­stají největší velikosti ze všech pulců našich žab — jsou dlouzí 10, někdy až 18 cm a někdy dokonce pře­zimují a dokončují vývoj až na jaře. Blatnice skvrnitá se totiž páří později než jiné naše žáby, do vody se uchylují v dubnu až červnu, ale po nakladení vajíček žijí zase po celý rok na suchu. Je však velmi nesnadné se s nimi setkat, protože jsou to zvířata noční a den tráví zahrabány ve vlhké půdě. Zahrabávají se pozpát­ku, což jim usnadňuje zahrocený konec těla a rohovi­té hrboly na zadních nohách.

Nejčastěji se blatnice skvrnitá prozradí hlasem, vrčivým zvukem v době rozmnožování nebo „kdákáním", vzdáleně připomínajícím slepice. Do­spělé žáby nejsou tak velké, jak by se dalo očekávat podle rozměru pulců, samice měří 7 cm, vzácně až 8 cm, samci 4,5 až 6,5 cm. U nás žije hlavně v nížinách a středních polohách, v Evropě je rozšířena až po jižní Skandinávii a zasahuje až na Ural, Kavkaz a do Střední Asie. V Británii, na Pyrenejském a Apeninském poloostrově chybí.

Blatnice skvrnitáNázvy ve světě

Anglicky: Common Spadefoot, Dánsky: Løgfrø, Chorvatsky: Obična češnjača, Maďarsky: Barna ásóbéka, Německy: Knoblauchkröte
Ing. Zbyněk Pokorný Ing. Zbyněk Pokorný
Agronom a chovatel

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu. Chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě. Zatím jde o mladé želvy bez určeného pohlaví. V minulosti jsem choval největší skupinu želv čtyřprstých (Testudo horsfieldii) v ČR - 30 ks, které jsem řadu let odchovával. Časem u mě však zvítězila touha přejít na větší druh želv.

Autorem od: 28.02.2013

Foto: www.keskkonnaamet.ee

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.