Mandelík indický

Coracias benghalensis

Výskyt: Asie
Počet vajec: 2-4 ks
Inkubační doba: 20 dnů
Potrava: Hmyz
velikost písma:  A A A
23.02.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     498 zobrazení     0 komentářů

Mandelík indický se vyskytuje v řídkých lesích, travinatých krajinách a v kulturní krajině na rozsáhlé části jižní poloviny asijského kontinentu v rozmezí od Iráku až po Thajsko; izolovaně je zastoupen také na Lakadivách a Maledivách. Nejraději se zdr­žuje poblíž vody. Mandelík indický vyhledává především velké sku­piny přemnožených sarančí. Saranče jsou totiž jeho hlavní obživou, je to tedy pták neobyčejně užitečný. Není-li dostatek sarančí, nepohrdne ovšem ani jiný­mi druhy hmyzu a jinými bezobratlými větších roz­měrů. Občas se zmocní i drobných ještěrů, například mladých agam nebo ještěrek. Drtivou většinu potra­vy mandelíka indického tvoří živočichové suchých savan.

Hnízdo si tito ptáci zakládají v prostorných dutinách velkých stromů, přičemž dávají přednost stromům stojícím o samotě. Nad vyhlédnutým hníz­dištěm předvádí samec v předsvatební době pozoru­hodné akrobatické lety, kterými na sebe upozorňuje samičku. Hnízdo volí tak, aby měli dobrý výhled po okolí, ve výši nejméně osm, ale také až dvanáct me­trů nad zemí. Samice snáší jen dvě až čtyři vejce. Mláďata se líhnou po dvaceti dnech zahřívání, které opět obstarává převážně samice, a oba rodiče je kr­mí především hmyzem. Ve stáři čtyř týdnů jsou mlá­dí mandelíci schopní letu a hnízdo opouštějí. Ne­vzdalují se však ještě příliš od hnízdiště a nejbližší dva až tři týdny žijí společně s rodiči, kteří je přikrmují. Potom se mládi osamostatní. Žijí v podstatě sa­motářsky.

Mandelík indickýNázvy ve světě

Anglicky: Indian Roller, Estonsky: India siniraag

Foto: ibc.lynxeds.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.