Mečoun obecný

Xiphias gladius

Výskyt: Teplá moře celého světa
Délka těla: 5-6 m
Hmotnost: 300 kg
Počet mláďat: 1 ks
Potrava: Ryby
velikost písma:  A A A
23.02.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     5209 zobrazení     2 komentáře

Mečoun obecný je nápadná obrovská ryba, žijící v teplých mořích celého světa. Dosahuje délky 5 až 6 m a jeho váha přesahuje 300 kg. Je nejrychlejší plavec mezi rybami, tvrdí se, že muže plavat rychlostí přes 60 km v hodině, ba po­dle některých pramenů až 140 km. Na první pohled se pozná podle mečovitého výběžku, v který je pro­tažena horní čelist. Na těle nemá mečoun obecný šupiny, a chybějí mu břišní ploutve. Mladí mečouni mají drobné zoub­ky, dospělé ryby už mají čelisti bezzubé, proto me­čoun loví svérázným způsobem, v hejnech ryb tluče kolem sebe svým „mečem" a potom sbírá mrtvé a poraněné ryby. Větší kořist prý dovede urputně pronásledovat i do velké hloubky, potápí se až do 800 m.

Mečoun obecný je opředen mnohými pověstmi, tvrdí se o něm, že svým mečem s oblibou potápí lodě. Ne­ní to jev běžný, ale v muzeích jsou zachovány kusy mečouní zbraně zabodnuté do dřeva. Ovšem spíš než jako projev zlé vůle si to můžeme vyložit jako dů­sledek velké rychlosti, kterou mečouni pronásledují svou kořist a občas narazí do překážky. Mečoun obecný je oblíbená sportovní ryba, která na udici vysoko vyska­kuje a urputně bojuje o život. Má také velmi chutné maso. Mečoun obecný je jediným představitelem své čeledi a proplul dalekými cestami za hejny ryb. S oblibou pronásleduje tuňáky. V tropických mořích ži­jí jeho příbuzní, plachetnici (čeleď plachetnikovitých), kteří mají „meč" kratší, ale zato vysokou hřbetní ploutev skutečně připomínající plachtu.

Mečoun obecnýNázvy ve světě

Anglicky: Broad-bill Sword-fish, Chorvatsky: Sabljan, Německy: Schwertfisch
Ing. Zbyněk Pokorný Ing. Zbyněk Pokorný
Agronom a chovatel

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu. Chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě. Zatím jde o mladé želvy bez určeného pohlaví. V minulosti jsem choval největší skupinu želv čtyřprstých (Testudo horsfieldii) v ČR - 30 ks, které jsem řadu let odchovával. Časem u mě však zvítězila touha přejít na větší druh želv.

Autorem od: 28.02.2013

Foto: www.resimsitesi.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.

25.05.2017, 19:24
referát je bezva
25.05.2017, 19:07
výberné když jsem psalatesty tak mi to pomohlo