Mandelík vidloocasý

Výskyt: Afrika
Délka: 40 cm
Počet vajec: 4-6 ks
Inkubační doba: 20 dnů
Potrava: Hmyz, drobní ještěři a hadi
velikost písma:  A A A
25.02.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1267 zobrazení     0 komentářů

Mandelík vidloocasý je domo­vem v Senegalu a v Sierra Leone na západě Afriky a odtud zasahuje na východ až do Etiopie, Keni a Ugandy a rovněž až do jihozápadní části Arabské­ho poloostrova. Je to obyvatel křovinných savan, kde rostou ojedinělé mohutné stromy, v jejichž kme­nech najdou ptáci dostatek dutin příhodných k hníz­dění.

Mandelík vidloocasý je větší než jiné druhy, dosahu­je délky kolem 40 cm. Poznáme ho podle dlouhého vidlicovitého ocasu, což ostatně prozrazuje jeho čes­ké jméno. Mandelík vidloocasý se nejraději zdržuje v místech, kde je dostatek vysokých termitích hnízd. Na jejich vrcholcích často vysedává a pozoruje okolí. Odtud pak vylétá za kořistí, které se zmocňuje větši­nou na zemi, i když je schopen ji obratně lapat i ve vzduchu. V termitištích, která mají pod vrcholkem vhodnou dutinu, si někdy zakládá hnízdo. Ve stromo­vých dutinách bývá jeho hnízdo umístěno metr až tři­cet metrů nad zemí.

Samice snáší čtyři až šest vajec a sedí na nich převážně sama, i když ji samec občas přes den střídá. Noční zahřívání je vždy úkolem sa­mice. Mláďata se líhnou asi po dvaceti dnech, holá a slepá. Rodiče je v hnízdě krmí asi 26 dnů, během kterých mláďatům naroste peří, zprvu chráněné ro­hovitými pochvami. Po vylétnutí z hnízda rodiče mla­dé ještě asi deset dní krmí. Potravou mandelíka vidloocasého jsou především saranče a velké druhy hmyzu, ale zmocňuje se i drobných ještěrů, zejména gekonů a ještěrek, malých hadů a jiných drobných obratlovců.

Ing. Zbyněk Pokorný Ing. Zbyněk Pokorný
Agronom a chovatel

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu. Chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě. Zatím jde o mladé želvy bez určeného pohlaví. V minulosti jsem choval největší skupinu želv čtyřprstých (Testudo horsfieldii) v ČR - 30 ks, které jsem řadu let odchovával. Časem u mě však zvítězila touha přejít na větší druh želv.

Autorem od: 28.02.2013

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.