Žralok tygří

Galeocerdo cuvier

Výskyt: Tropické a subtropické moře a oceány
Délka těla: 4,5 m
Hmotnost: Kolem 500 kg
Počet mláďat: Až 80 ks
Potrava: Krabi a raci, mlži a hlavonožci
velikost písma:  A A A
02.03.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     3888 zobrazení     0 komentářů

Žralok tygří neboli žralok tigrovaný, je rovněž příslušní­kem řádu žralounů (Carcharhiniformes), ale na rozdíl od ostatních druhů není živorodý, ale vejcoživorodý, to znamená, že samice klade vejce, která se líhnou buď v její kloace, nebo ihned po nakladení. Může mít i přes 80 mladých, kteří jsou samozřejmé menší než u druhů živorodých - nedosahují délky ani půl metru.

Žralok tygří je rozšířen ve všech tropických a subtropických mořích a oceánech. Vyskytuje se jak při pobřeží, tak na širém moři a často vplouvá i do přístavu a ústí řek. Je to noční dravec, který den tráví při dně nebo ve větších hloubkách. Za své jméno vděčí jak svému zbarvení, má totiž zvláště v mládí výrazně pruhovaný hřbet, tak své žravosti a dravosti. Žralok tigrovaný se považuje za nejnebezpeč­nějšího ze žraloků pro svou velikost, rychlost a sílu, ja­kož i pro strašlivý chrup z velmi ostrých, pilovitých troj­úhelníkovitých zubů s nápadným výřezem po straně. Dorůstá v průměru 4,5 m délky, ale rekordní kusy jsou více než devítimetrové, čtyřmetrový kus váží kolem půl tuny, sedmimetrový už tři tuny.

Žralok tygří žere kraby a raky, mlže a hlavonožce, všechny druhy ryb včetně žraloků, mořské plazy, ptáky i savce. V žaludku těchto žraloků se našlo všechno možné včetně pytle uhlí. Běžně napadá lidi, a dokonce i lodě. Díky šíři své tla­my dovede pohltit i velkou kořist skoro v celku.

Žralok tygříNázvy ve světě

Anglicky: Leopard Shark
Ing. Zbyněk Pokorný Ing. Zbyněk Pokorný
Agronom a chovatel

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu. Chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě. Zatím jde o mladé želvy bez určeného pohlaví. V minulosti jsem choval největší skupinu želv čtyřprstých (Testudo horsfieldii) v ČR - 30 ks, které jsem řadu let odchovával. Časem u mě však zvítězila touha přejít na větší druh želv.

Autorem od: 28.02.2013

Foto: www.dejongmarinelife.nl

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.