Lenec střevlíkovitý

Serropalpus barbatus

Výskyt: Evropa
Délka: Až 16 mm
velikost písma:  A A A
02.03.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     495 zobrazení     0 komentářů

Lenec střevlíkovitý patří k největším druhům své čeledi, dosahuje délky až 16 mm. Na černých krovkách se slabým modravým nádechem má vyvinuta výrazná žebírka, jemné jamkování a přiléhavé ochlupení. Krovky jsou nejširší za polovinou. Má silné nohy a je to velmi hbi­tý brouk.

Žije v zaplísněném dřevě listnáčů ve vyš­ších polohách (do 1 200 m n.m.). Je to druh poměrné hojný, ale vždy se vyskytují jen jednotlivé kusy. Je rozšířen ze střední až do severní Evropy a na Sibiř. Uniká pozornosti, protože jako většina melandryidů se vyznačuje výraznou noční aktivitou, čeleď lencovitých (Melandryidae, dříve Serropalpidae) je malá, na celém světě žije jen asi 550 druhů, ve střední Evropě má asi 40 zástupců.

Některé rody byly v po­slední době přeřazeny do jiných čeledí, protože celá tato skupina je spletitá a vzájemné vztahy jsou do­sud neobjasněné. Je totiž na ústupu, mnohé druhy jsou velmi vzácné a další se vyskytují sporadicky a pouze jednotlivě. Lenci jsou zbarveni většinou čer­ně nebo červenohnědě, jen ojediněle nesou některé druhy na krovkách modrý lesk nebo barevné skvrnky či proužky. Velikost kolísá, nejmenší měří 2 mm, největší až 18 mm. Larvy žijí v stromových houbách a ve dřevě prorostlém plísněmi a podhoubím, dospělci se vyskytuji v podobném prostředí a jen vzácné se objevují v čerstvém dřevě nebo na kvetoucích keřích. Rod Melandrya má u nás tři druhy.

Foto: www.kolumbus.fi

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.