Makak lví

Macaca silenus

Výskyt: Asie
Délka těla: 45-61 cm bez ocasu
Hmotnost: Až 15 kg
Březost: 180-210 dnů
Počet mláďat: 1 ks
Potrava: Plody, listy, ořechy, nepohrdne ani hmyzem
velikost písma:  A A A
03.03.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     653 zobrazení     0 komentářů

Makak lví, někdy nazývaný vanderu, je pravděpodobně nejkrásnější makak vůbec. Je na těle černě zbarvený, srst na licích a na hlavě je dlouhá, světle šedá a tvoři jakousi hřívu. Ocas má dlouhý téměř jako polovinu celého těla a na jeho konci je nápadná bambulovitá štětička.

Domovem tohoto krásného makaka je vždyzelený prales jihozápadní Indie, hlavně ve státech Madrás a Kérala. Toto nevelké území je v posledních letech pod silným tlakem civilizace, domorodých zemědělců i velkých firem. Aby se rozšířila plocha plantáží, kácejí a vypalují se i zde tropické pralesy, a tak byl makak lví zařazen do Červeně knihy mezi druhy ohrožené vyhynutím. Podle poměrně přesných odhadů žilo v roce 1968 ve volné přírodě již jen asi tisíc jedinců a ani v zajetí jich nebylo mnoho. Navíc se zde na rozdíl od řady jiných druhů vanderu velice zřídka a špatně rozmnožuje, takže není velká naděje, že by se v brzké době mohla přírodní populace posílit zvířaty odchovanými v zajetí.

Zoologická zahrada v Liberci je jednou z mála šťastných, ve kterých se chov tohoto vzácného makaka daří.

Makak lvíNázvy ve světě

Anglicky: Liontail Macaque, Německy: Wanderu, Polsky: Makak wanderu, Slovensky: Makak vanderu

Foto: raxacollective.wordpress.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.