Ovce aljašská

Ovis dalli

Výskyt: Severní Amerika - Aljaška, Yukon
Počet mláďat: 1-2 ks
Potrava: Horská vegetace, lišejníky a větvičky keřů
velikost písma:  A A A
04.03.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     698 zobrazení     0 komentářů

Ovce aljašská je často považová­na za jeden z četných poddruhů ovce tlustorohé. Od zvířat žijících ve skalnatých horách se liší těžším tělem a bílým zbarvením. Zdá se, že je méně ohrožená než jižnější poddruhy ovce tlustorohé, žijící na území jiných států USA. Na Aljašce tyto ovce nevystupují vysoko do hor, žijí na holých skaliskách v poměrně nevelké nad­mořské výšce. Neustále putují mezi nižšími polohami, kde se pasou za svítání a pozdě odpoledne, a vyššími, kde odpočívají v poledních hodinách. V zimě, kdy je na většině míst hluboký sníh, vyhledávají hřebeny a zá­větří za kolmými stěnami. Tato zvířata žijí v malých tlupách, po většinu roku ovce s jehňaty zvlášť a berani taktéž zvlášť.

Samice je březí kolem 180 dnů a mívá jedno, nej­výše dvě jehňata. Ta jsou několik hodin po narození schopna následovat matku a ve věku necelého týdne již obratně šplhají po skalách. Potravou ovce aljašské je nízká horská vegetace, lišejníky a větvičky keřů a polokeřů.

Rohy ovce aljašské jsou u obou pohlaví širší, ale štíhlejší než u ovcí tlustorohých. V sedmi letech tvo­ří roh berana úplnou spirálu. Velikost rohů má podstat­ný vliv na úspěch berana v době říje a na postavení ve stádě, čím větší rohy, tím větší šance.

Ovce aljašskáNázvy ve světě

Anglicky: Kenai Dall Sheep, Německy: Dall-Schaf

Foto: www.huntalaskamagazine.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.