Amazoňan mnohobarvý

Amazona versicolor

Výskyt: Ostrov St. Lucia, Malé Antily
Velikost: 43 cm
Hmotnost: 700-800 g
Počet vajec: 1-3 ks
Inkubační doba: 26 - 29 dnů
Potrava: Směs semen, spousty ovoce a zeleniny, zelené krmení
velikost písma:  A A A
07.09.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     19805 zobrazení     0 komentářů

Popis

Samec je zelený, péra na hřbetě má černě lemovaná, čelo, uzdičku a přední část temene fialově modré, zadní temeno, příuší a horní líce bledě modré, pruh na hrdle červený, protažený do středu horních prsou, spodní prsa zelená s červenohnědým lemováním a černým zakončením, horní břicho červenohnědé, u kořene zelené se slabě černým zakončením. Holenní peří a spodní břicho má bledě zelené, spodní a vrchní krovky ocasní žlutavě zelené s fialově modrým nádechem, letky ruční fialově modré, letky ,loketní zelené, směrem ke špici fialově modré. Ocasní péra jsou zelená, na špici široce žlutavě zelená, krajní ocasní péra u kořene modrá, na vnitřní straně červená, křídelní krovky žlutěji zelené, na špici černé, spodní strana letek je zeleně modrá. Zobák je šedý, duhovka oranžová, běhák bledě šedý.

Samice je zbarvena stejně jako samec.

Mláďata mají duhovku hnědou.

Rozšíření

Amazoňan mnohobarvý obývá ve volné přírodě ostrov St. Lucia, Malé Antily.

Život v přírodě

Amazoňan mnohobarvý žije ve vnitrozemí ostrova St. Lucia v tropickém horském dešťovém pralese. Průměrná teplota tam je 28 °C, roční dešťové srážky 3.000mm. Amazoňané se navečer slétávají do určitých míst, kde nocují na velkých stromech. Odtud se v ranních hodinách rozlétají do širokého okolí (v párech nebo menších skupinách) za potravou. Jakmile do těchto míst zaletí, ztichnou a velice obtížně se zjišťují, protože jejich opeření splývá s listím v korunách stromů. Přes poledne, za vysokých teplot, odpočívají ve stínu stromů, za deště sedí těsně u jejich kmenů. V odpoledních hodinách vyhledávají opět potravu a pak se vracejí do svých nocovišť.

Potravy mají v dešťových pralesích dostatek v každém ročním období.

Amazoňan mnohobarvý se živý ovocem, ořechy, květy a pupeny stromů. Rádi mají fíky (Ficcus sp.) a chlebovník (Tolauma dodecapetala) apod. Občas zaletí i do banánových plantáží.

Hnízdí v kmenech vysokých stromů 15 - 27 m nad zemí. Hnízda byla nalezena i v silnějších vodorovných větvích.

Doba hnízdění začíná u nich již v období sucha, a to nejčastěji v únoru a v březnu. Páry zpravidla obsazují dutiny, ve kterých hnízdily v předcházející chovné sezóně.

Samice snáší 2 - 3 vejce v odstupu 3 dnů, zahřívá je 26 dnů, mladí vylétají z hnízd za 65 dnů.

Z minulosti je známé, že tento druh nebyl do Evropy dovážen ale domorodé obyvatelstvo jej často lovilo pro vlastní obživu. Od roku 1910 je místní úřady začaly chránit, protože populace byla ohrožena vyhynutím. Podle ornitologů a různých pramenů se odhadoval jejich počet v 70. letech cca na 100 - 150 kusů. Pak se ale přes Karibskou oblast přehnal hurikán Allen (rychlostí přes 200 km/hod.) a způsobil zde nedozírné škody. Tehdy se jeho endemická populace odhadovala na pouhých 50 exemplářů; což byl kritický stav pro jejich existenci.

Krmení

Ovoce a zeleninu mají dostávat v širokém sortimentu, ale natvrdo uvařené vejce a černý namočený chléb v mléce jen v omezeném množství, různé druhy směsí semen, ve kterých olejnatá semena byla jen v omezeném množství. Doplňkem potravy jim jsou nabobtnalé boby, minerální směs a grit.

Amazoňan mnohobarvýNázvy ve světě

Latinsky: Amazona versicolor, Anglicky: Saint Lucia Amazon, Dánsky: St. Lucia-amazone, Finsky: saintlucianamatsoni, Francouzsky: Amazone de Sainte-Lucie, Holandsky: Sint-Lucia-amazone, Italsky: Amazzone di Santa Lucia, Japonsky: iromajiriboushiinko, Japonsky 2: イロマジリボウシインコ, Norsky: Saintluciaamazon (St. Luciaamazon), Německy: Blaustirnamazone, Polsky: amazonka modroglowa, Rusky: Амазон Сент-Люси, Slovensky: amazoňan pestrý, Čínsky: 圣卢西亚鹦哥, Španělsky: Amazona de Santa Lucía, Švédsky: Santa Luciaamazon

Použitá literatura

Čerpáno z literatury Milana Vašíčka

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.