Amazoňan modrobradý

Amazona festiva

Výskyt: Guayana, Ekvádor, Peru, Brazílie
Velikost: 34 cm
Hmotnost: 300-450 g
Kroužek: 10 mm
Počet vajec: 2-3 ks
Inkubační doba: 26-30 dnů
Potrava: Směs semen, ovoce a zeleniny, zelené krmení
Cena: 80 000 Kč/pár
velikost písma:  A A A
07.09.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     19765 zobrazení     0 komentářů

Vzhled

Samec je zelený, peří na krku má slabě lemované černě, na křídlech úzce žlutozeleně, uzdička a úzký čelní proužek jsou tmavě červené, nadoční proužek a někdy i proužek přes záhlaví modré, líce jasně žlutavě zelené, brada modrá, spodní krovky ocasní žlutavě zelené, spodní záda a kostřec šarlatově červené. Okraj křídla má bledě žlutozelený, krovky ruční fialově modré, úzce lemované zeleně, letky ruční fialově modré. Ocasní péra jsou zelená, na konci žlutozelená, zobák šedý, duhovka oranžová, běhák bledě zelenošedý.

Samice je zbarvena stejně jako samec.

Mláďata mají nadoční proužek, bradu a záhlaví méně modré, spodní záda a kostřec s ojedinělými červenými péry, krajní ocasní péra u kořene se slabě červeným nádechem.

Rozšíření

Severozápadní Guayana, východní Ekvádor, severovýchodní Peru, severozápadní Brazílie.

1. Amazoňan modrobradý amazonský (Amazona festiva festiva)
Velikost - 34 cm
Rozšíření: pohoří východního Ekvádoru, severovýchodní Peru a jihovýchodní Kolumbie až do amazonské pánve po spodní tok řeky Madeira ve východní Amazonské oblasti v Brazílii.

2. Amazoňan modrobradý orinocký (Amazona festiva bodini)
Velikost - 34 cm
Celkově je žlutější než nominátní subspecie, zejména na spodní části těla, červené zbarvení čela má protažené na přední část temene, temeno a záhlaví s purpurovým lemováním per. Zadní krk je lemován černě, uzdička černější, líce s fialově modrým lemováním. Ohbí křídla žlutější, krovky ruční a vnější letky ruční zelené, zobák černý.
Rozšíření: severozápadní Guayana a od střední Venezuely podél Orinoka po deltu Amacuro, západně po řeku Meta.

Život v přírodě

Amazoňan modrobradý obývá ve své domovině husté primární lesy i sekundární vegetaci, zpravidla podél vodních toků.
Živí se různými semeny, plody, bobulemi, ořechy, mladými pupeny stromů i jejich květy. Často vyhledávají potravu také v křovinatém porostu. O jeho hnízdění nebyly publikované žádné údaje, hnízdí však v dutinách stromů jako jeho příbuzné druhy, především po datlech.

Ve své domovině žijí obě subspecie izolovaně a doposud nejsou ohrožené vyhubením. CITES je zařadil do přílohy II.
Amazoňany modrobradé krmíme jako jiné druhy amazoňanů. Podáváme jim směs semen pro velké papoušky, slunečnici (v době hnízdění naklíčenou), různé druhy ořechů, zejména buráky, nedozrálou kukuřici v klasech, vařené boby, ovoce všeho druhu, různé bobuloviny, zelené krmení, pupeny stromů a čerstvé větvičky na okusování.
Lutino mutace subsp. bodini byla odchována na Filipínách. Zelené zbarvení má nahrazeno žlutou, čelo červené, zobák a nohy světle rohové, oči červené.

Kříženci

Měli být odchováni s amazoňanem jamajským (A. collaria), amazoňanem modročelým (A. aestiva) a amazoňanem oranžovokřídlým (A. amazonica).

Amazoňan modrobradýNázvy ve světě

Latinsky: Amazona festiva, Anglicky: Festive Parrot, Dánsky: Blåstrubet Amazone, Finsky: jokiamatsoni, Francouzsky: Amazone tavoua, Holandsky: Blauwbaardamazone, Italsky: Amazzone groppone rosso, Japonsky: murasakiboushiinko, Japonsky 2: ムラサキボウシインコ, Norsky: Rødryggamazon, Německy: Blaubartamazone, Polsky: amazonka czerwonoczelna, Portugalsky: Papagaio-da-várzea, Rusky: Праздничный амазон, Slovensky: amazoňan modrobradý, portugalštině brazilské: Papagaio-da-várzea, Čínsky: 喜庆鹦哥, Španělsky: Amazona Festiva, Švédsky: Rödryggad amazon

Použitá literatura

Čerpáno z knihy Milana Vašíčka

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.