Chřestýš diamantový

Crotalus adamanteus

Výskyt: Lesy Severní Ameriky
Velikost: 150-200 cm
Hmotnost: Až 12 kg
Počet mláďat: 7-21 ks
Březost: 6-7 měsiců
Krmivo: Ptáci, žáby, hlodavci
velikost písma:  A A A
17.10.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     3452 zobrazení     0 komentářů

 Chřestýš diamantový obývá jihovýchodní část USA. Přednostně zde vyhledává suché jehličnaté a dubové lesy.

V dospělosti dorůstá tento druh chřestýše délky těla kolem 150 centimetrů, vzácněji pak 200-250 centimetrů. Základní zbarvení kolísá od šedé až po olivově zelenou. Na těle je dobře viditelná kresba, uspořádaná do tmavohnědých kosočtverečných skvrn, na hřbetě lemovaných řadou krémově zbarvených rohovitých šupin. Charakteristické je chřestítko na konci ocasu (zbytek zrohovatělého kožního prstence po svlékání), kterým chřestýši vydávají při vyrušení nebo napadení typický chřestivý zvuk (odtud jméno rodu). V nebezpečí se chřestýš diamantový bud pokouší rychle uniknout, nebo se spoléhá na své mimikrické zbarvení. Pokud nebezpečí stoupá, následuje varovné chřestění chřestítkem.

Pro jeden exemplář dlouhý 1,5 metru potřebujeme terárium o minimálních rozměrech 150 x 50 x 75 centimetrů. Zařízení je relativně jednoduché a sestává z rašeliny nebo dřevěných štěpků na dně, dále z velkého kořene pro úkryt a nádoby s vodou.

Chřestýš diamantový má být krmen podle velikosti zvířete, pro mláďata chřestýšů se nejvíce hodí myši; pro adultní jedince pak potkani, morčata a také králíci.

Chřestýš diamantovýNázvy ve světě

Anglicky: Eastern Diamondback Rattlesnake, Německy: Diamant-Klapperschlange, Chorvatsky: istočna čegrtuša, Maďarsky: Keleti gyémánt csörgőkígyó

Foto: http://www.bluechameleon.org

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.