Želva zelenavá

Testudo hermanni

Výskyt: Rumunsko, Bulharsko, Řecko, Turecko
Velikost: Až 30 cm
Hmotnost: Až 2,8 kg
Počet vajec: 2-8 ks, 2-3x za rok
Inkubační doba: 60-100 dnů
Krmivo: Rostlinná potrava
velikost písma:  A A A
17.10.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný, Jiří Jetmar     38983 zobrazení     0 komentářů

Na rozdíl od želvy vroubené (Testudo marginata), má želva zelenavá nesrovnatelně větší areál rozšíření. Vyskytuje se v celé jižní Evropě. Začneme-li od severu, známé lokality jsou v Rumunsku, Bulharsku, západním Turecku, Řecku včetně celého Peloponésu, Albánie, celé uzemí bývalé Jugoslávie, také a to je méně známo, původní populace T. hermanni boettgeri se údajně vyskytují i v severovýchodní Itálii. Tyto želvy preferují spíš nižší polohy a nevyhýbají se ani obhospodařovaným a frekventovaným oblastem. V oblastech (Peloponés) výskytu T. marginata kopíruje v podstatě horní hranice jejich rozšíření, až na výjimky, dolní hranici výskytu tohoto druhu. Vzhledem k takto rozsáhlému rozšíření se i jednotlivé populace od sebe dosti liší, zejména velikostí a zbarvením. Jedinci (samičky) z jižního Peloponésu dosahují průměrné velikosti karapaxu spíše pod 20 cm a váhy do 1,80 kg, zatímco samičky například z lokalit v Makedonii běžně dosahují až 30 cm a 2,80 kg, samečci dorůstají u tohoto druhu v průměru vždy menších velikostí.

V přírodě žije želva zelenavá podobně jako T. marginata v „rozvolněných“ skupinách, ve kterých se jednotliví členové dobře znají. Samečci, výjmečně pak i samičky, čas od času přebíhají od jedné takové skupiny ke druhé. Pro samečka tohoto druhu je daleko náročnější „etablovat“ se ve skupině starousedlíků než například u T. marginata. Jejich souboje i namlouvání samiček jsou z našeho, lidského pohledu podstatně brutálnější. Souboj dvou i více samečků želv zelenavých probíhá tak, že se pánové v první řadě zastrašují syčením, výhružným otevíráním tlamy a kroužením okolo sebe. V případě, že i tak impozantní předvedení vlastní síly nezbaví soupeře bojovné nálady, následuje brutální útok. Samečci do sebe prudce naráží krunýřem, snaží se jeden druhého odtlačit do nevýhodné pozice a převrátit na záda. O kousance do končetin a hlavy nebývá nouze. Vyjasní-li se, kdo je větší šéf, poražený sameček zběsile prchá z místa porážky.

Je zvláštní, že probíhá-li takový souboj v zajetí, například v dostatečně velkém venkovním výběhu, poražený sameček často prchá tak dlouho a usilovně, že se nezřídka ocitá po oběhnutí celého výběhu, ve výchozí pozici, tj. vedle svého silnějšího soupeře. Agrese ale již dále nepokračuje a samečci se po svém, jistě namáhavém výkonu, jsou schopni klidně pást vedle sebe. K takovému extrému však dochází většinou při setkání dvou neznámých samců. Dojde-li k nedorozumění u „starých známých“ bitva se omezí na zastrašování a čistě symbolický útěk slabšího. Také námluvy má želva zelenavá z našeho lidského pohledu dost brutální. Sameček oťukáváním a okusováním se snaží přimět samičku aby zůstala na místě a on se mohl zhostit svého úkolu. Při vyjasnění vzájemných vztahů, však nedělá chov ani ve větších skupinách výraznější problém.

Želva zelenaváNázvy ve světě

Anglicky: Herman's Tortoise, Německy: Griechische Landschildkröte, Francouzsky: Tortue d'Hermann, Chorvatsky: Obična čančara, Maďarsky: Görög teknős, Polsky: Žółw grecki, Rumunsky: ţestoasa de uscat bănăţeană, Slovensky: Korytnačka zelenkastá, Španělsky: Tortuga mediterránea

Foto: http://cs.balcanica.info

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.