Amazoňan šedohlavý

Amazona agilis

Výskyt: Jamajka
Velikost: 25 cm
Hmotnost: 200 g
Kroužek: 7,5 mm
Počet vajec: 2-3 ks
Inkubační doba: 26 dnů
Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
velikost písma:  A A A
09.09.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     11452 zobrazení     0 komentářů

Malý, tmavozelený a nepříliš typický příslušník tohoto rodu, velikostí a tvarem připomíná spíše amazónka (ale spodní krovky ocasní nemá červené). Nahoře je tmavozelený, dole světlejší, s žlutavě zelenou spodní částí ocasu. Pera šíje mají jemné černé okraje a na čele je namodralý nádech; příuší je načernalé. Hlavní pera jsou převážně černá, na některých krycích perech najdeme šarlatovou barvu; vnitřní stěny postranních per ocasu jsou šarlatové.

V chovu byl amazoňan šedohlavý vždy velmi vzácný. Samice chovaná v papouščím pavilonu v londýnské ZOO od 60. let 20. století byla mnoho let pravděpodobně jediná v jakékoli evropské sbírce. Nakonec byla spářena se samečkem amazoňana běločelého (A. albifrons) v malé kryté voliéře. V roce 1972 měla první snůšku. Následujícího roku snesla dvě vejce a po 28 dnech se vylíhlo jedno mládě. Žilo pouhé dva dny.

Biotop

Vlhký vápencový les, obvykle od výšky 500 m do 1600 m. Kdysi bylo přibližně 96 % Jamajky pokryto uzavřeným lesem, z nějž bylo 65 % zničeno. Ze zbylého lesa se jen 5 % zachovalo v poměrně neporušeném stavu v nejstrmějších nebo nejnepřístupnějších částech ostrova.

Amazoňan šedohlavý začíná hledat a bránit potenciální hnízdní dutiny počátkem března (koncem suchého zimního období), podle vědců pracujících pro Jamalcu Parrot Project. Ten začal své působeni v roce 1995, kdy byli ve Windsoru, Trelawny, na severním okraji Cockpit Country zřízena teréní stanice. Snůšku začíná koncem března a počátkem dubnu a inkubace začíná hned po sneseni prvního vejce. Samci přilétají k hnízdnímu stromu třikrát nebo čtyřikrát denně krmit samici. Když se vylíhnou mláďata, vstupuje samec obvykle pří krmení samice do dutiny; vzácněji ji krmí u vchodu do hnízda. Mláďata samice zahřívá 10 až 14 dní. Hnízdo mláďata opustí v 55 až 60 dnech.

Amazoňan šedohlavýNázvy ve světě

Latinsky: Amazona agilis, Anglicky: Black-billed Amazon, Německy: Rotspiegelamazone, Dánsky: Sortnæbbet Amazone, Španělsky: Amazona Jamaicana Piquioscura, Finsky: mustanokka-amatsoni, Francouzsky: Amazone verte, Italsky: Amazzone beccogrigio della Giamaica, Japonsky: hashiguroboushiinko, Japonsky 2: ハシグロボウシインコ, Holandsky: Jamaica-amazone, Norsky: Dvergamazon, Polsky: amazonka mala, Rusky: Ямайский черноклювый амазон, Slovensky: amazoňan červenokrídly, Švédsky: Svartnäbbad amazon, Čínsky: 黑嘴鹦哥

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.