Krajta tygrovitá tmavá

Python molurus bivittatus

Výskyt: Čína, Indie
Velikost: 3-4,5 m
Počet mláďat: Až 100 ks
Inkubace: 60-80 dnů
Krmivo: Potkani, myši, králíci
velikost písma:  A A A
30.10.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     4897 zobrazení     0 komentářů

Krajta tygrovitá tmavá obývá ve volné přírodě jižní Čínu, Zadní Indii a rozsáhlé oblasti v Indonésii.

Krajta tygrovitá tmavá dosahuje v dospělosti délky těla v rozmezí od 3 do 4,5 (výjimečně až 8) metru. Základní zbarvení tohoto druhu kolísá od krémové až po tmavě hnědou. Břicho je bílé až šedé. Kresba sestává z relativně pravidelných hnědých až černých skvrn, Samičky jsou zpravidla větší a také hmotnější než samečci. Obtáčejí se kolem snůšky vajec a svalovým třesem jsou schopny zvýšit inkubační teplotu.

Minimální rozměry terária pro jeden pár těchto krajt vypočítáme podle vzorce: D x Š x V= 1 x 0,5 x 0,75 násobeno délkou nejdelšího zvířete (do 2,5 metrů). Pro jedince delšího než 2,5 metru je vzorec pro výpočet rozměrů terária upraven na 0,75 x 0,5 x 0,5. Samozřejmě, že terárium může být i větší. Dno terária je složené z piniové kůry nebo podobného substrátu. Scházet nesmí ani dobře ukotvené větve k lezení a velkorysá nádrž s vodou. Alternativně můžeme vybudovat i akvaterárium. Nádrž kompletují kusy kůry korkovníku, pařezy a podobný materiál, pod který se může krajta ukrývat. Scházet nesmí ani vhodné pítko.

Krajta tygrovitá tmavá má být v zajetí krmena myšmi, potkany, králíky apod.

Krajta tygrovitá tmaváNázvy ve světě

Anglicky: Burmese Rock Python, Německy: Dunkle Tigerpython, Chorvatsky: Burmanski piton, Maďarsky: Tigrispiton, Rumunsky: Piton birmanez, Slovensky: Pytón tmavý

Foto: http://www.flickr.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.