Hroznýšovec duhový, subsp. maurus

Epicrates cenchria ssp. maurus

Výskyt: Brazílie
Velikost: 1-1,5 m
Březost: 5-6 měsíců
Počet mláďat: Až 30 ks
Krmivo: Potkani, myši
velikost písma:  A A A
30.10.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1812 zobrazení     0 komentářů

Hroznýšovec duhový, subspecie maurus obývá ve volné přírodě Kostariku, severní Kolumbii, Venezuelu a Trinidad a Tobago.

Délka těla se pohybuje u dospělých zvířat maximálně kolem 220 centimetrů. Poddruh hroznýšovce duhového je téměř jednobarevně kávově hnědý a má jen nepatrnou nebo vůbec žádnou kresbu. Také šupiny této subspecie mají duhové zabarvení a při pohledu z různých úhlů je celkové zbarvení velmi variabilní. Kresba mláďat připomíná kresbu těla u hroznýšovce duhového, subsp. cenchria. Samečci jsou menší než samičky.

Pro jeden exemplář tohoto hroznýšovce o délce 220 centimetrů budeme potřebovat terárium o velikosti 220 x 110 x 100 cm. Při chovu každého dalšího jedince musíme plochu zvětšit o dalších alespoň 25 procent. Samozřejmě větší prostor bude jen ku prospěchu. K zařízení terária patří úkryty z kusů kůry korkovníku, korkové dutiny nebo pařezy, jakož i mělká nádrž pro koupel. Na dno položíme vrstvu rašeliny nebo kokosového substrátu, který udržujeme na některých místech terária stále vlhký. Poněvadž tento hroznýšovec s oblibou šplhá, bude vyžadovat větší počet pevně uchycených větví.

Hroznýšovec duhový požírá hlavně myši a mláďata potkanů; vše závisí na velikosti chovaných hadů.

Hroznýšovec duhový, subsp. maurusNázvy ve světě

Anglicky: Colombian Rainbow Boa, Německy: Braune Regenbogenboa, Chorvatsky: Smeđa dugina boa, Slovensky: Veľhad tmavý

Foto: http://swreptile.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.