Psohlavec zelený

Corallus caninus

Výskyt: Jižní Amerika
Velikost: Až 3 m
Březost: 150-250 dnů
Počet mláďat: Kolem 20 ks
Krmivo: Potkani, myši, kuřata
velikost písma:  A A A
30.10.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     38635 zobrazení     0 komentářů

Psohlavec zelený obývá ve volné přírodě povodí Amazonky od Peru až po Guayanu. Psohlavec zelený obývá v těchto zemích uzavřené pralesní prostory, kde se pohybuje na stromech v blízkosti vod.

Délka těla dosahuje u dospělých zvířat až třech metrů. Základní zbarvení zvířat je sytě zelené, s nepravidelnými bílými až světle žlutými skvrnami a proužky na hřbetě. Zbarvení břišní strany je špinavě bílé až světle žluté. Mláďata jsou po vylíhnutí cihlově červená až červenohnědá. Samečci mají po stranách kloaky často delší „ostruhy" (zbytek redukovaných zadních končetin).

Pro jeden pár psohlavců zelených si musíme opatřit terárium o minimální velikosti alespoň 200 x 100 x 200 centimetrů. Musí v něm být vždy umístěna prostorná koupací nádrž, která může zabírat až 25 procent celkové plochy terária. Alternativně můžeme založit i akvaterárium. Psohlavec zelený vyžaduje stabilní kmen k lezení a několik vodorovných větví ke slunění. Poněvadž se jedná o velmi hmotného hada, musíme všechno pevné ukotvit. Jako dekoraci můžeme do terária umístit robustní (vhodné jsou i umělé) rostliny.

Psohlavec zelený požírá pouze živou kořist. Tu představují v zajetí například kuřata, myši a potkani.

Psohlavec zelenýNázvy ve světě

Anglicky: Emerald Tree Boa, Německy: Hundskopfschlinger

Foto: http://coralluscaninus.nl

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.