Hroznýš Dumérilův

Boa dumerili

Výskyt: Madagaskar
Velikost: 1,5-1,8 m
Hmotnost: 4-8 kg
Březost: 140-175 dnů
Počet mláďat: Do 20 ks
Krmivo: Potkani, myši
velikost písma:  A A A
30.10.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2684 zobrazení     1 komentář

Hroznýš Dumérilův obývá ve volné přírodě Madagaskar, dále pak ostrovy Maskarény, například Réunion. Hroznýš Dumérilův se s oblibou zdržuje v suchém listí nedaleko vod. Nenapadá kořist aktivně, ale číhá na ni zahrabán v listí, ze kterého vystrkuje pouze kresbou maskovanou hlavu.

Délka těla se pohybuje u tohoto druhu mezi 150-180 (až 220) centimetry. Základní zbarvení se pohybuje mezi červenohnědou a šedohnědou. Kresbu těla tvoří nepravidelné černé skvrny a čárky. Samičky jsou větší a hmotnější než samečci. Mláďata šplhají po stromech, starší jedinci jsou terestričtí.

Pro jednoho jedince budeme potřebovat terárium o minimálních rozměrech 180 x 90 x 90 centimetrů. Při chovu každého dalšího jedince musíme plochu nádrže samozřejmě zvětšit, nejlépe o 20-25 procent. Při chovu mláďat by mělo být terárium vyšší, abychom mláďatům umožnili lezení do vyšších poloh terárií. Na dno položíme bukové štěpky nebo jiný podobný substrát. Do terária pevně ukotvíme větev k lezení, i když se po ní později adultní jedincí již nebudou pohybovat. K úkrytu a k odpočinku přidáme také dostatek korkových rour. Scházet nesmí ani vhodná napájecí miska.

Hroznýš Dumérilův požírá myši a malé potkany.

Hroznýš DumérilůvNázvy ve světě

Anglicky: Dumeril's Boa, Německy: Südliche Madagaskarboa, Francouzsky: Boa terrestre de Madagascar, Maďarsky: duméril-boa, Polsky: Boa Dumerila, Slovensky: Veľhad Dumerilov

Foto: http://endangeredanimalsisaac.webs.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.

29.10.2016, 12:19
Můj oblíbený had =D