Hroznýš madagaskarský

Boa madagascariensis

Výskyt: Madagaskar
Velikost: 2-2,5 m
Březost: 7-8 měsíců
Počet mláďat: 6 ks
Krmivo: Potkani, myši, kuřata
velikost písma:  A A A
30.10.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2240 zobrazení     0 komentářů

Hroznýš madagaskarský obývá ve volné přírodě severní až střední část Madagaskaru, kde obývá polovlhké až vlhké lesy.

Délka těla se u dospělých jedinců tohoto druhu pohybuje mezi 250-270 (až 300) centimetry. Základní zbarvení hroznýše madagaskarského je světle červenohnědé, s šedými odstíny. Hřbet zdobí klikatě uspořádané černé nebo tmavohnědé skvrny rombického tvaru, zornice je orientovaná svisle; ocas je relativně krátký. Samičky jsou větší a hmotnější než samečci. Tento druh ¡e velmi temperamentní a zvědavý, ale bez zjevného agresivního chování.

V teráriu s rozměry 200 x 100 x 100 centimetrů bude mít hroznýš madagaskarský dostatek místa v případě, že měří dva metry. Pro delšího jedince musíme plochu terária zvětšit o 20-25 procent. Poněvadž tento druh hroznýše někdy i hrabe, musíme dno terária udržovat stále měkké a vlhké. Nikde však nesmí zůstat ostrůvky s nadměrnou vlhkostí. Do terária vložíme několik kořenů, aby se mohl had ukrýt, a velkou koupací nádobu. Odpočívadlo je třeba vybudovat zhruba v polovině výšky terária. Mláďata tohoto druhu hroznýše s oblibou šplhají.

Hroznýš madagaskarský bývá krmen s ohledem na jeho délku těla myšmi, kuřaty, potkany a jinou vhodnou potravu.

Hroznýš madagaskarskýNázvy ve světě

Anglicky: Madagascar Boa, Německy: Nördliche Madagaskarboa, Slovensky: Veľhad madagaskarský

Foto: http://www.tradebit.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.