Veleštír obrovský

Pandinus imperator

Výskyt: Pralesní oblasti střední a západní Afriky
Velikost: kolem 15 cm
Hmotnost: 30 g
Březost: 7- 9 měsíců
Počet mláďat: 9-32 ks
Krmivo: Cvrčci, šváby, pavouci
velikost písma:  A A A
30.10.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     4839 zobrazení     0 komentářů

Veleštír obrovský je domovinou v západní Africe; kde se vyskytuje od Mauretánie až po Demokratickou republiku Kongo (dříve nazvanou Zair).

Velikost těla se u tohoto druhu veleštíra pohybuje mezi 15-20 (výjimečně až 25) centimetry. Může mít zeleně nebo modře opalizující zbarvení těla. U samečků jsou některé smyslové hřebínky delší; genitální operculum (víčko) je oválné. Ve srovnání s jinými druhy je velmi mírumilovný a také dobře vidí. Je jedním z mála společenských druhů. Nicméně při vyrušení zaujímá postavení hrozby a při nedostatku potravy se uchyluje ke kanibalismu.

Terárium pro jednoho veleštíra obrovského, který také rád pobíhá, by mělo mít rozměry alespoň 60 x 40 x 40 centimetrů, ale ani větší rozměry nebudou samozřejmě na škodu. Dno, složené ze zeminy nebo ze směsi písku a zeminy, by mělo být navrstvené alespoň do výšky 25-30 centimetrů. Jako jiní štíři si rád vyhrabává různé dutinové skrýše, které mu ale mohou poskytovat i kusy korku nebo jiného podobného materiálu. Do terária umístíme i mělkou napájecí misku. Pokud se rozhodneme nádrž osázet rostlinami, budou mít pouze dekorační funkci.

Veleštír obrovský bývá v zajetí krmen cvrčkem domácím a banánovým, dále šváby a sarančaty.

Veleštír obrovskýNázvy ve světě

Anglicky: Common Emperor Scorpion, Německy: Kaiserskorpion, Holandsky: Keizerschorpioen, Chorvatsky: Kraljevski škorpion, Polsky: Skorpion cesarski

Foto: http://www.flickriver.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.