Amazoňan vínorudý

Amazona vinacea

Výskyt: Brazílie, Paraguay, Argentina
Velikost: 30 cm
Hmotnost: 370 g
Počet vajec: 2-4 ks
Inkubační doba: 28 dnů
Potrava: Směs semen, spousty ovoce a zeleniny, zelené krmení
Cena: 70 000 Kč/pár
velikost písma:  A A A
09.09.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     15057 zobrazení     0 komentářů

Popis

Samec je zelený, péra na hlavě a zádech má s černým lemováním, uzdičku a čelní proužek červené, brada je růžově červená, zadní část a strany krku jsou zelené, prsa vínově červená s tmavým lemováním, horní břicho bledě zelené, u kořene vínově červené, na okrajích černé, spodní břicho žlutě zelené se světle černým lemováním, spodní ocasní krovky bledě žlutozelené, okraj křídla zelený, variabilně žlutý a červený. Tři vnější krovky loketní příčně červené tvoří křídelní zrcátko, letky ruční jsou zelené, směrem ke špici modré, spodní krovky křídelní a spodní stranu letek má zelené. Ocasní péra zelená, na konci žlutě zelená, krajní ocasní péra u kořene červená. Zobák je růžově červený s rohově zbarvenou špičkou, duhovka červená, běhák bledě šedý.

Samice je zbarvena stejně jako samec.

Mláďata mají červené čelo matnější, prsa a břicho tmavě červené s širokým zeleným lemováním, okraj křídla zelenožlutý, zobák rohový, růžově červený jen u kořene horní čelisti, duhovka je hnědá, později žlutá.

Rozšíření

Amazoňan vínorudý obývá jihovýchodní Brazílii od jižní Bahie, jižně po Rio Grande do Sul, východní Paraguay a Misiones, severovýchodní Argentina.

Život v přírodě

Amazoňan vínorudý obývá méně zalesněné vnitrozemí i husté lesní oblasti jihovýchodní Brazílie, východní Paraguaye a severovýchodní Argentiny. Přestože žije na rozsáhlém území, jeho stavy značně poklesly a je bezprostředně ohrožen vyhubením. Zbytková populace se odhaduje na 500 exemplářů.

V poslední době se po mnoha letech objevilo několik exemplářů opět v severovýchodní Argentině, proto tamní ochranářská organizace Fundacion Vida Silvestra vyhlásila v roce 1984 projekt na jeho záchranu v Argentině. Souvisí to i s tím, že tento druh chrání CITES a zařadil jej do přílohy I. Ptáci se nesmí odchytávat, prodávat bez povolení ani chovat jako domácí zvířata.

Podle ornitologů jsou vázaná svou potravou na jehličnaté blahočetové lesy (araukárie), kde se živí jejich semeny. V Brazílii se mnoho takových lesů vykácelo za účelem rozšíření zemědělské půdy, amazoňanům ubylo hnízdních možností, a proto je jejich populace ohrožena vyhubením, protože se nedokázala přizpůsobit novým změněným podmínkám.

Hnízdí v dutině stromů, raději ve spodní části kmene, kde samice snáší 2 - 4 vejce. Mláďata opouštějí hnízdo za 70 dnů.

Po vyhnízdění se rodinné skupiny shlukují do menších hejn a často je spatříme i ve společnosti amazoňanů nádherných (Amazona pretrei), amazoňanů rudoocasých (Amazona brasiliensis) i amazónků šupinkovitých (Pionus maximiliani). Přes den migrují za potravou, navečer se slétávají do výše položených oblastí, kde nocují. V minulosti byli hojně chováni domorodci ve svých obydlích, dnes to zákon nepovoluje, aby je příležitostně neprodávali turistům.

Krmení

Amazoňan vínorudý má být krmen pestrou a střídavou potravou. Základem jsou pro něj směsi semen pro velké papoušky, různé druhy ořechů, senegalské proso v klasech, indické semeno kardi, naklíčená pšenice, boby mungo a nedozralá kukuřice. Dostávat mají i zelené krmení všeho druhu a polozralá semena různých bylin.

C. Smith je krmil slunečnicí, buráky, tmavým chlebem namočeným v mléce, jablky a přidával jim i ptačinec žabinec a smetanku lékařskou i s kořenem.

J. Wierinckx jejich dávky při odchovu mladých zvýšil u lesknice, slunečnice a pohanky. Přidával jim i různá semena, banány, jablka, rajská jablíčka a zelené krmení.

Poschung při líhnutí mladých přidával do samotné misky směs semen pro andulky a senegalské proso v klasech a různé polozralé byliny. S oblibou u něj také okusovali čerstvé větve břízy, jedle a borovice. Dostávali je 1 x týdně. Doplňkem jídelníčku v době hnízdění byla také vaječná míchanice, sekané hovězí maso, sušenky a mnoho ovoce a zeleniny, jako například mrkev, jablka, pomeranče, grapefruity, hrozny apod. V září se samec živil velkým množstvím jeřabin a nedozrálými bobulemi černého bezu.

L. Lepperhoff ovoce a zeleninu krájel na malé kousky a podle ročního období jim podával mimo jablek také banány, pomeranče, karotku, hrách, kedlubny, papriku, celer apod.

B. Šimerda je krmil 1/3 (cca 40 g) směsi zrnin a semen s vysokým podílem ovsa a pohanky (méně slunečnice) 1/3 nakrájeného ovoce a zeleniny (jablka, mrkev pomeranče a čerstvá řepa) a 1/3 granulí.

Amazoňan vínorudýNázvy ve světě

Latinsky: Amazona vinacea, Anglicky: Vinaceous-breasted Amazon, Německy: Taubenhalsamazone, Dánsky: Vinrød Amazone, Španělsky: Amazona Vinosa, Finsky: viiniamatsoni, Francouzsky: Amazone vineuse, Italsky: Amazzone vinacea, Japonsky: budouiroboushiinko, Japonsky 2: ブドウイロボウシインコ, Holandsky: Wijnborstamazone, Norsky: Vinamazon, Polsky: amazonka pasowa, Portugalsky: Papagaio-de-peito-roxo, portugalštině brazilské: Papagaio-de-peito-roxo, Rusky: Винногрудый амазон, Slovensky: amazoňan vínovoprsý, Švédsky: Vinröd amazon, Čínsky: 红胸鹦哥

Použitá literatura

Čerpáno z literatury Milana Vašíčka

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.