Štír nejjedovatější

Výskyt: Afrika
Velikost: 60-120 mm
Krmivo: Cvrčky, sarančata
velikost písma:  A A A
30.10.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     3124 zobrazení     0 komentářů

Štír nejjedovatější obývá ve volné přírodě blízký východ přes severní Afriku a od Arabského poloostrova až po Turecko. V této domovině obývá aridní pouštní oblasti.

Nejčastěji dorůstá tento druh délky těla 6-10 (méně často až 14) centimetrů. Tělo je protažené dé délky; samečci mají 33-36 smyslových hřebínků, samičky jich mají „pouze“ 28-32. Základní zbarvení se pohybuje od pískově žluté až po béžové oranžovou a je závislé na místě původu. Mláďata mají černý hřbet, který ale s postupujícím věkem zesvětlá.

Pro jednoho štíra nejjedovatějšího potřebujeme terárium o minimální velikosti 30 x 30 x 20 centimetrů. Dno, složené ze směsi jílu a písku, by mělo mít výšku asi 8 nebo i 10 centimetrů. K úkrytu postačí vložit do terária kus korku, pod kterým si chovaný štír zpravidla vyhloubí tunel. Tento druh nesnáší vysokou relativní vlhkost vzduchu a tekutinu přijímá pouze v podávané potravě. Z těchto důvodů přidáváme do terária každé dva až tři týdny malou lžičku akvagelu. K manipulaci v nádrži musíme bezpodmínečně používat dlouhou pinzetu a bezpečnostní ochranné rukavice. Navíc musíme terárium z bezpečnostních důvodů vždy uzamknout.

Štír nejjedovatější bývá v zajetí krmen cvrčky a sarančaty.

Foto: http://www.national-geographic.cz

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.