Štír tlustorepý

Androctonus australis

Výskyt: Severní Afrika
Velikost: 100 mm
Počet mláďat: 30-50 ks
Krmivo: Hmyz
velikost písma:  A A A
30.10.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     3621 zobrazení     0 komentářů

Štír tlustorepý obývá ve volné přírodě severní Afriku. Žije zde na stepích a v pouštích. Až 80 procent bodnutí člověka tímto štírem končí v jeho domovině smrtí!

Velikost těla bývá maximálně 10 centimetrů. U štíra tlustorepého se popisují tři poddruhy, jeho zbarvení je světle hnědé, nažloutlé nebo pískové. Samečci mají větší počet smyslových hřebínků a subtilnější tělo než samičky.

Pro jeden exemplář tohoto druhu je dostačující terárium o rozměrech 30 x 20 x 20 centimetrů, ovšem větší rozměry nebudou na škodu. Na dno chovného terária je výhodné použít písek nebo směs písku a jílu, které navršíme asi do výšky 10 centimetrů. Pro poskytnutí úkrytu vložíme štírovi do terária několik plochých kamenů, sukovité dřevo nebo kus kořene. Scházet nesmí samozřejmě ani napájecí miska. Pokud bychom chtěli štíra tlustorepého chovat v páru, musíme samečka nejpozději po vylítnutí mláďat separovat, jinak hrozí nebezpečí, že svoje potomstvo hned sežere. Ze stejného důvodu musíme oddělit i matku mláďat, která po prvním svlékání opouštějí její hřbet. V teráriu s mláďaty by teplota uvnitř neměla přesahovat hranici 30 °C.

Štír tlustorepý požírá v zajetí komerčně dostupný hmyz, může být i větší.

Foto: http://forum.ouedkniss.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.