Sklípkan Porterův

Grammostola porteri

Výskyt: Jižní Amerika
Velikost: 60-70 mm
Krmivo: Cvrčci, sarančata, švábi
velikost písma:  A A A
30.10.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2593 zobrazení     0 komentářů

Sklípkan Porterův obývá ve volné přírodě okrajové oblasti pouště Atacama na severu Chile.

V dospělosti dorůstá velikosti od 6 do 7 centimetrů. Sklípkan Porterův má velmi klidné chování. Horní strana karapaxu je reflexně růžová, jeho spodní strana je, s výjimkou červeně ochlupené labiální oblasti, černá. Na končetinách a zadečku jsou krémově až našedle zbarvené dlouhé chlupy. Samečci jsou menší než samičky.

Pro jeden exemplář je třeba založit terárium o minimální velikosti alespoň 30 x 30 x 20 centimetrů, samozřejmě pokud nám to podmínky dovolí, volíme raději terárium větších rozměrů. Dno, vysoké 6-8 centimetrů, tvoří převážně rašelina nebo také květinová zemina. Substrát musíme pečlivě udusat, aby se do něj sklípkan nebořil. Do terária umístíme mělkou nápojovou misku s malým záchranným korkovým ostrůvkem pro krmný hmyz. Pro pohodu sklípkana je třeba vytvořit v teráriu také úkryt z kusů korkové kůry nebo korkové dutiny. Úspěšnost rozmnožování v zajetí je závislá na důsledném dodržování roční periodicity, shodné s původním habitatem.

Sklípkan Porterův požírá v závislosti na velikosti sklípkana cvrčky, sarančata, larvy hmyzu, octomilky a moučné červy nebo zophobas.

Foto: http://www.thearkskeltonpets.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.