Varan ostnoocasý

Varanus acanthurus

Výskyt: Austrálie
Velikost: 70-75 cm
Počet vajec: 10 ks, 3x do roka
Inkubace: 90-165 dnů
Krmivo: Krmný hmyz
velikost písma:  A A A
31.10.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     7034 zobrazení     1 komentář

Varan ostnoocasý obývá ve volné přírodě severní a západní část Austrálie. Vyskytuje se tam především v kamenitých pouštních a polopouštních oblastech.

Délka těla se pohybuje u dospělých jedinců od 70 do 75 centimetrů, z toho ovšem připadá 45-50 centimetrů na jeho ocas. Samičky jsou podstatně menší než samečci. Jak napovídá jméno druhu, samečci mají ostnité šupiny i kolem kloaky. Ostnatý ocas je využíván jak při lezení, tak jako uzávěra škvíry, ve které se varan právě ukrývá.

Pro jeden pár varanů ostnoocasých potřebujeme terárium o minimální velikosti 150 x 100 x 80 centimetrů, které osvětlujeme 12-14 hodin denně. Na dno položíme 20-30 centimetrů vysokou vrstvu směsi jílu a písku. Do terária vložíme i kořeny a vybudujeme stabilní skalku, do které se budou chovaní varani ukrývat. K vybudování úkrytů můžeme použít velké květináče nebo jiný vhodný materiál. Scházet nesmí ani miska s pitnou vodou. K vyvolání zimního spánku pomalu snížíme teplotu na 24-26 °C a osvětlení zkrátíme na šest hodin. Po osmi týdnech teplotu pomalu zvyšujeme a délku osvětlení prodlužujeme na původní hodnoty.

Varan ostnoocasý požírá pouze typický krmný hmyz. Žádné myši ani jiné savce těmto varanům nepodáváme!

Varan ostnoocasýNázvy ve světě

Anglicky: Ridge-tailed Monitor, Německy: Stachelschwanzwaran

Foto: http://www.varanus.nl

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.

26.03.2016, 22:00
Dobry den, mam zajem si poridit tohoto varana. Da se normalne poridit na burze plazu nebo je k tomu nutno povoleni?