Teju žakruarú

Tupinambis teguixin

Výskyt: Jižní Amerika
Velikost: 135 cm
Březost: 6-7 týdnů
Počet mláďat: 4-10 ks
Inkubační doba: 160 dnů
Krmivo: Hmyz, kuřata
velikost písma:  A A A
31.10.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2298 zobrazení     0 komentářů

Teju žakruarú obývá ve volné přírodě Severní část Jižní Ameriky, Střední Ameriku a také karibské ostrovy. Obývá deštné pralesy, savany a otevřenou travnatou krajinu, kde si vyhrabává s oblibou obytné dutiny.

Dospělí jedinci tohoto druhu dorůstají délky těla 1,35 metru, z tohoto čísla ovšem tvoří celý jeden metr ocas. Na hnědě až měděně zbarveném těle je mnoho nepravidelných černých nebo tmavohnědých, příčné orientovaných pruhů. S přibývajícím věkem zbarvení těla tmavne. Teritoriální samečci jsou větší než samičky. Mláďata umí v nebezpečí běžet po zadních končetinách. Hmotnost dorostlých jedinců se pohybuje kolem 4 kilogramů. Samečci mají dobře vyvinuté preanální a stehenní póry.

Pro jeden dospělý pár ještěrů těchto plazů potřebujeme terárium o minimálních rozměrech 250 x 100 x 100 centimetrů. Pro každého dalšího jedince musíme plochu terária zvětšit o 20 procent. Na dno položíme 20-30 centimetrů vysokou vrstvu směsi písku a jílu, kterou udržujeme stále mírně vlhkou. Podrost, ve kterém se teju žakruarú pohybuje ve volné přírodě, simulujeme silnějšími kořeny, větvemi a kusy korku.

Teju žakruarú požírá z 60-80 procent hmyz, zbytek tvoří drobní hlodavci, vejce, kuřata a také ovoce.

Teju žakruarúNázvy ve světě

Anglicky: Common Tegu, Německy: Bänderteju, Chorvatsky: Teju gušter

Foto: http://www.heinphoto.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.